Pressemeddelelse

tir, 07 mar 2023

Grønne virksomheder måler ansattes trivsel

Fra 2024 vil ESG-standarder fra EU kræve at store virksomheder måler på, hvordan deres meearbejdere trives. Hos Stena Recycling er man allerede i gang

Pressemeddelelse

7.3.2023 12:06:00 CET | Howdy

Bæredygtighed handler også om mental trivsel. Medarbejdere på affaldsplatforme og i vind- og solenergibranchen får derfor i stigende grad tilbud om målinger af stress og psykologisk støtte. Og med kommende nye EU-krav om bæredygtighed vil flere virksomheder følge trop, vurderer Lederne.

Fra 2024 kommer EU med nye krav til de store virksomheder om måling og rapportering af ESG-standarder for miljø, sociale forhold og ledelse på arbejdspladserne. Og allerede i år skal virksomhederne faktisk i gang med at indsamle data, fortæller Ledernes chefkonsulent Signe Tønnesen.

Det er derfor ikke underligt, at den grønne sektor, som en kapitalstærk og sikkerhedsorienteret branche, lige nu ser ud til at gå foran, når det gælder målinger af stress og trivsel på arbejdspladsen.

Én af frontrunnerne er Stena Recycling, Nordens største genvindingsvirksomhed, som favner alle affaldstyper:

“Vi er meget optaget af sikkerhed, men trivsel er i stigende grad et lige så vigtigt tema,” fortæller bæredygtighedschef i Stena Recycling Leise Marud:

“Vi skal forebygge langtidssygdom og sikre et afbalanceret og trygt arbejdsmiljø som fundamentet for vores vækst og udvikling som virksomhed.”

Bedre føling med arbejdsmiljø

Hvert år genanvender Stena Recycling seks millioner ton affald og udtjente produkter samt forsyner sine kunder med råmaterialer som stålprodukter.

I november fik en del af de 425 ansatte i Stena Recycling, i første omgang på produktionspladserne, mulighed for at måle deres mentale helbred via Howdy, hvor de ansatte to gange om måneden svarer på en række spørgsmål om, hvor godt de trives og hvordan det står til med deres fysiske helbred.

Viser svarene, at en medarbejder har brug for hjælp, bliver medarbejderen ringet op af en ekstern psykolog eller fysioterapeut, som er en del af Howdys beredskab og tilbudt en samtale:

“Vi har været vant til at have strukturer og redskaber til at varetage medarbejdernes sikkerhed for at undgå arbejdsulykker. Nu prioriterer vi på samme vis at have fokus på medarbejdernes mentale trivsel,” forklarer Leise Marud om brugen af Howdys beredskab, som er blevet positivt modtaget af medarbejderne:

“Vi oplever det som et nemt og enkelt redskab, som hurtigt og proaktivt tages i brug. Løsningen hjælper os med at have en bedre føling med arbejdsmiljøet og trivlsen blandt vores medarbejdere og er på den måde en vigtig del af forebyggelsen af et presset arbejdsmiljø,” udtaler bæredygtighedschef Leise Marud.

Og Stena Recycling er ikke ene om som større virksomhed med fokus på bæredygtighed og grøn energi at have fokus på også at sikre medarbejdernes gode energi og helbred.

Overblik over det usynlige

Blandt Howdys kunder er flere store vindproducenter og internationale virksomheder i samme sektor som Siemens Gamesa og K2 Management, der hjælper kunder med rådgivning og udvikling af vind- og solenergisektoren.

Manager for Health, Safety and Wellbeing i K2 Management Rob McGill mener, at det er en naturlig udvikling at netop hans sektor går foran og tager ansvar for de ansattes mentale sundhed:

“Projekter i denne her sektor er ofte meget komplekse og præget af et højt tidspres og høje sikkerhedsrisici. Jeg tror, at der er en udbredt forståelse af, at medarbejderes mentale helbred har en direkte indflydelse på de beslutninger, der bliver truffet fra dag til dag, og derfor har vi et ansvar for at planlægge efter det,” udtaler Rob McGill, som derfor har været med til at implementere Howdys app i K2 Management som en del af beredskabet:

“Fordelen er, at vi som ledelse kan få et overblik over hot spots i vores organisation, så vi kan forebygge problemer, inden de opstår,” forklarer Rob McGill:

“Vores mentale helbred er ofte usynligt for øjet, derfor er det i vores interesse som arbejdsgiver at sikre nogle mekanismer, som gør det lettere at tale om det og søge den støtte og hjælp, man har behov for,” siger Rob McGill: 

“Jeg ser det sådan, at vi er et skridt foran ved proaktivt at række ud til vores medarbejdere og bruge Howdy som en nudging mekanisme, så vi får fokus på netop trivslen.”

Mandebranche med særligt behov

For Howdys direktør Rasmus Hartung har det været tydeligt de seneste år, at en del store energi-virksomheder i ind- og udland med medarbejdere på boreplatforme og vindmølleparker har efterspurgt og gjort brug af Howdy løsning:

“Vi har mange medarbejdere med tunge hjelme rundt omkring i verden, som bliver tilbudt vores løsning, og vi oplever helt klart et stigende krav om, at den psykiske del af vores arbejdsmiljø bliver vurderet helt på lige fod med den fysiske del af sikkerheden for de ansatte,” fortæller Rasmus Hartung:

“Og så hører vi også, at der generelt er mange mænd på de her sikkerhedstunge arbejdspladser som ikke altid er så gode til at sætte ord på, hvordan de har det - her kan vores beredskab hjælpe dem med at få talt om tingene, inden det bliver for svært.”

Trivsel skal måles i fremtiden

Men det er ikke kun i den risikofyldte energisektor, at ledere bør have fokus på at sikre medarbejdernes mentale helbred. 

Signe Tønnesen, der er chefkonsulent hos Lederne forudser, at mange virksomheder skal finde metoder til, hvordan de kan måle den mentale trivsel på arbejdspladsen i fremtiden

“EU kommer i 2024 med en række ESG krav til de store virksomheder, hvor arbejdsmiljø er en del af de faktorer man skal måle på. De nye standarder træder i kraft med afrapportering i 2024, men allerede i år skal man faktisk til at høste data, fortæller Signe Tønnesen.

ESG-kravene handler om miljø, sociale forhold og ledelse, og under den sociale del ligger arbejdstagernes sundhed og sikkerhed som en del af de forhold, virksomhederne skal måle på. Og ifølge Signe Tønnesen kommer alle virksomhederne - også smv’erne til at skulle forholde sig til dem i fremtiden:

”Opfyldelse af ESG-kravene vil blive forretningskritiske, men sikring af overskud gennem fokus på trivsel og mentalt helbred i virksomheden er også forretningskritisk. Corona-tiden gav en del ledere stress, så hvis vi skal gennem fremtidens kriser, så bliver vi nødt til at passe på hinanden,” siger Signe Tønnesen og tilføjer:

”Her er Howdy et værktøj blandt andre, og alle gode værktøjer er gode, fordi de hjælper med at drive denne her dagsorden frem.”

Andre læser også

Ukraine angriber militær infrastruktur i Rusland med droner Der er "en enorm kampvilje hos ukrainerne, men de mangler våben", siger norsk m... Læs mere
Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus Coop Danmark opnåede i 2023 et driftsresultat på minus 717 millioner kroner, h... Læs mere
Stilladset omkring Børsen køres væk lørdag eftermiddag Knippelsbro tæt på Børsen-bygningen åbnes måske inden myldretrafikken manda... Læs mere
Pernille Skipper valgt uden modkandidater som formand for Coop amba Tidligere frontfigur i Enhedslisten overtager posten som formand for ejerforenin... Læs mere
Aarhus vil teste ny uddannelse for unge der søger alternativ til bøger Aarhus Byråd foreslår, at der laves forsøg med ny to-årig ungdomsuddannelse ... Læs mere