Gratis værktøjer

fre, 20 maj 2022

Hvad er induktiv og deduktiv tilgang?

Hvad er induktiv og deduktiv tilgang?

Induktiv og deduktiv er to generelle måder at tænke på. Induktion er, når vi tager enkelte observationer og trækker en konklusion ud af dem. Deduktion betyder, at vi tager en generel regel eller sandhed, og så anvender den på et specifikt tilfælde. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad de to tanketeorier betyder.

Det er ofte lettere at forstå induktiv tankegang ved hjælp af et eksempel:

Lad os forestille os, at vi gerne vil have en forståelse af, hvor mange biler der kører forbi vores hus i løbet af en time. Vi tager et tilfældigt tidspunkt på dagen, og tæller de biler, der kører forbi på én time. Vi finder ud af, at der er ti biler. Derefter tager vi et andet tilfældigt tidspunkt på dagen, og gør det samme. Atter finder vi ud af, at der er ti biler. På baggrund af disse to observationer kan vi så konkludere, at der i gennemsnit er ti biler, der kører forbi vores hus på én time. Dette er en induktiv tilgang.

En deduktiv tilgang er modsat. I stedet for at starte med enkelte observationer for at komme frem til en konklusion, så starter vi med en generel regel eller sandhed. Så anvender vi den på et specifikt tilfælde. Et eksempel på dette kunne være:

Lad os forestille os igen, at vi gerne vil have en forståelse af, hvor mange biler der kører forbi vores hus i løbet af en time. I stedet for at tælle de faktiske biler, så bruger vi en deduktiv tilgang. Vi ved, at i Danmark er der cirka 250.000 biler pr. km² . Vores hus ligger på en adresse, der svarer til 0,25 km². Så der kan vi regne ud, at der cirka 62.500 biler, der kører forbi vores hus på én time.

Det kan virke som en stor forskel på de to tal – 62.500 biler i deduktiv tilgang mod kun ti biler i induktiv tilgang. Men det er vigtigt at huske på, at induktiv tilgang bygger på enkelte observationer, mens deduktiv tilgang bygger på generelle regler eller sandheder. Så selvom der kan være stor forskel på de to tal, så er det ikke nødvendigvis enten-eller.

I virkeligheden er det ofte en kombination af de to tilgange, der giver os den bedste forståelse af verden omkring os.

Hvordan kan man benytte induktiv og deduktiv tilgang?

Induktiv og deduktiv tilgang kan benyttes på mange forskellige områder. De to tilgange er ikke begrænset til et enkelt felt, men kan anvendes inden for mange forskellige områder – lige fra matematik til filosofi.

Induktiv tankegang er ofte den mest brugte form for tankegang i hverdagen. Når vi tager en bus eller et tog, så anvender vi induktiv tankegang, selv om vi ikke tænker over det. Vi ved ikke, hvor lang tid turen fra A til B vil tage, så vi regner med at den vil tage den normale tid. Dette er en induktiv konklusion, da vi bygger på observationer fra lignende ture i fortiden.

Deduktiv tankegang er også en vigtig del af vores hverdag. Når vi planlægger en ferie, så anvender vi deduktiv tankegang. Vi ved ikke, hvor meget ferien vil koste, men vi ved, hvor mange penge vi har. Så deducerer vi fra dette, hvor meget ferien kan koste.

Lær mere om induktiv og deduktiv tilgang

YouTube kan du blive klogere på induktiv og deduktiv tilgang. Linda Greve forklarer ganske kort i en video, hvad induktiv og deduktiv tilgang er, og i et forståeligt sprog. Vi anbefaler, at du ser videoen herunder. Kommentér gerne på videoen hvis du synes, at den er god. På denne måde kan du støtte skaberen af videoen.

Vi har også skrevet en artikel om kausal og effektuel tilgang.

Andre læser også

Kong Charles genoptager dele af sine forpligtelser Kongens første forpligtelse sammen med dronning Camilla bliver besøg i et kræ... Læs mere
Undersøgelse af Nordic Waste udløser millionregning Statens undersøgelse af jordskredssag har stået på siden januar. Det er uklar... Læs mere
Biden: Jeg vil med glæde møde Trump i tv-debat Udtalelserne om en eller flere tv-dueller er de hidtil mest klare fra den amerik... Læs mere
Tredje gang på tre år: USA's styrker træner på dansk grund USA har endnu en gang anmodet om at træne på Bornholm, og det har regeringen s... Læs mere