Annonce

Annonce

Lønnen stiger mindst fire procent over to år for 230.000 ansatte

Industrien er enige om toårig overenskomst
Industrien er enige om toårig overenskomst (Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Privatansatte på industriens område får mindst fire procent mere i lønposen over to år. Forliget er vigtigt, fordi det danner rammen for de efterfølgende forhandlinger for mange tusinde privatansatte i andre brancher.

Det oplyser CO-industri søndag i en pressemeddelelse efter en aftale med Dansk Industri om de nye overenskomster.

Parterne holder søndag et pressemøde i Industriens Hus.

– Det betyder, at vi kan genoprette reallønnen over to-tre år, og det er jeg godt tilfreds med, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal, på pressemødet.

Dansk Metal mener derfor, at aftalen vil udligne samfundets høje prisstigninger, kaldet inflation. Og ellers er der mulighed for lokale forhandlinger ifølge arbejdsgiver- og erhvervsorganisation DI.

– Der er mulighed for lokale forhandlinger. Det er store tal, vi taler om. Vi er nået til enighed om det, fordi vi mener, at det er den rigtige vej, siger topchef for DI Lars Sandahl Sørensen.

Dansk Industri kalder det en “historisk dyr” aftale for virksomhederne.

Forliget danner den økonomiske ramme for de resterende overenskomster, som skal forhandles for de privatansatte i løbet af foråret.

Samlet set skal der forhandles overenskomster dette forår for over 600.000 privatansatte danskere.

Den overenskomst, der er indgået en aftale om søndag, omfatter cirka 230.000 medarbejdere og 6000 virksomheder, som arbejder inden for industrien.

Fagforeningernes medlemmer og arbejdsgivere får mulighed for at stemme om søndagens aftale.

Aftalen løber over to år og udløber i marts 2025.

Overordnet er forhandlingerne blevet kaldt historisk svære.

De har fundet sted på et bagtæppe af stigende forbrugerpriser og forventninger blandt lønmodtagere om klækkelige lønstigninger.

Desuden ønsker regeringen at omdanne store bededag fra en helligdag til en arbejdsdag. Men det har parterne ikke taget højde for i aftalen. Og de svarer ikke på, om de vil tage stilling til det senere, hvis store bededag bliver fjernet.

– Det kan vi ikke udtale os om på nuværende tidspunkt, siger Claus Jensen.

/ritzau/

Annonce

Annonce

Annonce