Hæren skal i langt højere grad træne soldater i at anvende droner, som enten kan overvåge eller angribe fjenden.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Forsvaret.
- Vi er i gang med en historisk opbygning af Forsvaret, og det er helt afgørende, at vi lærer af de dyrkøbte erfaringer, ukrainerne får på slagmarken lige nu. Og vi kan se, at droner og autonome systemer spiller en stadig større rolle på slagmarken, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
Indkøbet af flere forskellige typer af droner skal være med til at gøre hæren mere moderne og løfte muligheden for at føre en krig, hvor "fjenden" har års erfaring med at anvende, angribe og forsvare sig med droner.
Efterretningsregimentet i Varde har fløjet med overvågningsdroner i mere end ti år. Men de nye droner er anderledes.
Det er angrebsdroner, der kan engagere fjenden direkte. Droner, der kan bære granater rettet mod fjenden eller medbringe forsyninger til egne enheder. Droner, der bruges til overvågning af kamppladsen og droner, der kan finde miner over større afstande.
Indkøbet er det første af flere planlagte anskaffelser, og implementeringen skal ruste Danmark til fremtidens trusler.
Efter tre års forsvarskrig mod Rusland er Ukraine en stor autoritet, hvad angår væbnet konflikt med droner på kamppladsen. Derfor skal Danmark lære af krigen.
- Det er et meget stort skridt i den rigtige retning. Droner fylder utroligt meget på kamppladsen viser al erfaring fra Ukraine, siger generalløjtnant Kenneth Pedersen, der er viceforsvarschef og chef for Forsvarsstaben.
- Nu går hæren i gang med at træne med droner, så vi får vores egne erfaringer med denne kapacitet, som har været i heftig udvikling de senere år.
Hos Efterretningsregimentet og en stribe andre regimenter i hæren skal den kommende tid bruges på at få dronerne i luften og gøre erfaringer med, hvordan de kan implementeres.
- Udviklingen på droneområdet går afsindigt stærkt og er i høj grad båret af ukrainerne. De droner vi har modtaget nu, er udviklet på baggrund af de ukrainske erfaringer, siger oberstløjtnant Dennis Hejlesen, der er ansvarlig for projektet ved Efterretningsregimentet i Varde.
Dronerne er indkøbt af Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse og er nu udleveret til Efterretningsregimentet.
Kilde: /ritzau/