Når krig føres, er udfaldet sjældent garanteret – men nogle militære beslutninger går så galt, at de bliver studeret i århundreder som advarsler. Her får du de fem største militære fiaskoer i verdenshistorien – rangeret fra katastrofale til totalt ødelæggende.
Slaget ved Gallipoli – Dyr lærestreg for de allierede
Under Første Verdenskrig forsøgte de allierede at erobre halvøen Gallipoli i 1915 for at åbne en ny front mod Det Osmanniske Rige. Planen blev hurtigt et blodigt mareridt. Dårlig planlægning, manglende efterretninger og hård modstand førte til over 250.000 allierede døde og sårede. Kampagnen blev opgivet efter otte måneder uden resultater – en ydmygende fiasko.
Napoleon i Rusland – General Vinter slår til
Napoleons invasion af Rusland i 1812 er måske et af de mest kendte eksempler på overvurdering og dårlig logistik. Den franske kejser marcherede ind med over 600.000 soldater – og kom hjem med færre end 100.000. Kulde, sult og russisk modstand udmattede hæren. Det blev begyndelsen på enden for Napoleons imperium.
Den amerikanske invasion af Vietnam – En guerillakrig tabt
Vietnamkrigen blev USA’s længste og dyreste konflikt på det tidspunkt, og alligevel endte det med nederlag. Supermagten kunne ikke hamle op med Viet Congs guerillataktikker, lokal støtte og viljen til at udholde enorme tab. Krigen skabte politisk splittelse i USA og sluttede med flugten fra Saigon i 1975 – en historisk ydmygelse.
Hitlers Operation Barbarossa – En katastrofe i øst
I 1941 indledte Hitler den største landinvasion i historien mod Sovjetunionen. Tyskernes lynkrigstaktik fungerede i starten, men de undervurderede både den sovjetiske modstand og vinterens styrke. Trods store tab på begge sider, endte det som en strategisk katastrofe for Nazi-Tyskland, der aldrig genvandt momentum på Østfronten.
Slaget ved Stalingrad – Det ultimative vendepunkt
Stalingrad (1942-43) er bredt anerkendt som det største og blodigste slag i historien – og den største militære fiasko for Tyskland. Over 2 millioner soldater deltog, og tabene var enorme. Tyskernes nederlag betød, at krigslykken vendte til fordel for Sovjetunionen. Slaget blev et symbol på nazismens fald og et skoleeksempel på strategisk overmod og mangel på tilpasning.