Greenpeace fik i går (dansk tid) en dom imod sig i en amerikansk retssag, hvor de blev idømt at betale 660 millioner dollars – svarende til mere end 4,5 milliarder kroner – til selskabet Energy Transfer. Miljøorganisationen mener dog, at sagen er en såkaldt SLAPP-sag (strategisk retssag mod offentlig deltagelse), der skal lukke munden på kritiske stemmer og forhindre fortsat modstand mod olie- og gasindustrien.
“Vi er vidne til en katastrofal tilbagevenden til den hensynsløse adfærd, der igangsatte klimakrisen og som vægter profit for fossilindustrien over folkesundheden og en beboelig planet,” udtaler Mads Christensen, generalsekretær for Greenpeace International, i organisationens pressemeddelelse.
Greenpeace peger på, at retssagen fra Energy Transfer ikke er en enlig svale. Ifølge organisationen er flere af deres afdelinger i Europa blevet mødt af lignende sagsanlæg fra store olievirksomheder, herunder Shell, Total og ENI. Nogle af sagerne er blevet afværget, men Greenpeace mener, at Energy Transfers retssag tydeligt viser, at der er en voksende tendens til at bruge det amerikanske retssystem til at afskrække ngo’er og aktivister.
Forsøg på at bringe Greenpeace til tavshed
Organisationen ser dommen som et forsøg på at begrænse ytringsfriheden og retten til at protestere.
“Denne sag bør få alarmklokkerne til at ringe hos alle, uanset deres politiske overbevisning,” siger Sushma Raman, konstitueret generalsekretær for Greenpeace USA, som peger på, at man bør være bekymret for fremtiden for First Amendment i USA (forfatningens første tillæg, der beskytter ytringsfriheden og retten til fredelig protest).
Greenpeace understreger, at de fortsat vil forfølge en såkaldt anti-SLAPP-sag mod Energy Transfer. Organisationen mener, at de har en stærk sag, blandt andet fordi et tidligere anlagt sagsanlæg mod dem efter den amerikanske RICO-lov (typisk anvendt til at retsforfølge organiseret kriminalitet) blev afvist af retten. Denne nye dom vedrører en tilsvarende sag, blot anlagt ved en statslig domstol i North Dakota.
Kampen fortsætter – også i Europa
Udover den amerikanske retssag har Greenpeace også rejst en sag i Holland, som ifølge organisationen bliver den første test af EU’s anti-SLAPP-direktiv. Her ønsker de at få dækket de skader og omkostninger, de mener at have lidt som følge af Energy Transfers sagsanlæg.
“Energy Transfer har ikke hørt det sidste fra os. Vi er kun lige begyndt med vores anti-SLAPP-sag imod deres angreb på ytringsfrihed og fredelig protest,” siger Kristin Casper, juridisk chef for Greenpeace International.
Om SLAPP-sager
SLAPP står for “Strategic Lawsuits Against Public Participation” – på dansk “strategiske retssager mod offentlig deltagelse”. Ifølge Greenpeace bruges denne type retssager som et redskab af magtfulde virksomheder til at lægge økonomisk og juridisk pres på aktivister eller ngo’er, med formålet at lukke munden på kritikere og gøre det for omkostningstungt at protestere.
Greenpeace: “Vi lader os ikke bringe til tavshed”
Organisationen fastholder, at de fortsat vil kæmpe mod Energy Transfer og andre selskaber, der anlægger det, Greenpeace kalder grundløse retssager med henblik på at begrænse offentligt engagement og ytringsfrihed.
“Vi stopper ikke. Vi kan ikke bringes til tavshed,” lyder det i pressemeddelelsen fra Mads Christensen.
Greenpeace understreger, at de anser dommen på 4,5 milliarder kroner som uretfærdig og vil fortsætte deres arbejde for et grønnere, mere retfærdigt samfund, både i og uden for retssalene.