Miljø

fre, 14 jun 2024

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn

Peter Møllgaard, rektor på Copenhagen Business School, er forperson for Klimarådet. Billedet her er fra en tidligere præsentation af en status over Danmarks klimaindsats. (Arkivfoto).
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Peter Møllgaard, rektor på Copenhagen Business School, er forperson for Klimarådet. Billedet her er fra en tidligere præsentation af en status over Danmarks klimaindsats. (Arkivfoto).

Regeringen bør gøre en større indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra importerede varer, mener Klimarådet.

I et notat skriver rådet, at det blandt andet drejer sig om udledningen af drivhusgasser fra produktion af fjernsyn, fødevarer og andet, som Danmark importerer.

Klimarådets notat kommer, efter at Energistyrelsen har gjort status over danske forbrugere og virksomheders påvirkning af drivhusgasudledninger i udlandet.

Mens danskernes forbrugsaftryk indenrigs er faldet med cirka 45 procent siden 1990, er forbrugsaftrykket fra importerede varer steget med omkring 30 procent.

- Vi anbefaler, at regeringen styrker indsatsen for at reducere vores klimabelastning i udlandet, lyder det fra Klimarådets forperson, Peter Møllgaard, i en pressemeddelelse om notatet.

Klimarådet rådgiver regeringen om klimapolitik og kommer løbende med notater og anbefalinger. I rådet sidder forskellige fageksperter på klimaområdet.

Desuden bør klimaaftrykket fra offentlige indkøb nedbringes, særligt når det gælder bygninger og anlæg, mener rådet.

Regeringen har skrevet i sit regeringsgrundlag, at aftrykket fra offentlige indkøb skal ned, og at konsekvenserne ved at opsætte et mål for at nedbringe aftrykket skal laves.

- Begge dele udestår dog endnu, konstaterer Klimarådet.

I notatet beskrives det også, at man med fordel kan gøre de offentlige køkkener mere grønne.

Klimarådet bemærker, at der serveres 650.000 hovedmåltider om dagen i Danmark.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere