Verdens lande har nu vedtaget reglerne for et globalt marked for køb og salg af det, der kaldes klimakreditter.
Det er sket på FN's klimatopmøde, COP29, der finder sted i Aserbajdsjan.
Fortalere mener, at det vil kunne rejse milliarder til nye projekter til at banke udledningen af drivhusgasser ned.
Men gennem flere år har det været bredt kritiseret for at kunne åbne for usikre reduktioner af drivhusgasser.
Klimaminister Lars Aagaard (M) har været EU's forhandler på emnet, og i et kort opslag på det sociale medie X betoner han, at der er skabt sikre forhold om systemet.
- Gennemsigtige og robuste rammer, der kan styrke sikkerhed for reelle CO2-reduktioner og øge klimafinansiering, lyder det fra ministeren.
Handlen fungerer konkret ved, at virksomheder eller lande betaler for tiltag, der reducerer udledningen af drivhusgas et andet sted.
Det kan for eksempel være at plante træer i afrikanske lande.
I stedet får landet eller virksomheden "kreditter" på den reduktion, som tiltaget har sikret, og som kan trækkes fra i landets eller virksomhedens CO2-regnskab.
Den nye aftale skal være med til at sikre troværdighed i handelssystemet, hvor klimakreditter købes og sælges.
Lars Aagaard har tidligere understreget over for Ritzau, at han anerkender risikoen. Men at det er afgørende for effekten, at systemet indrettes ordentligt.
- For Danmark og EU er det afgørende, at man kan stole på, at de projekter er ægte og virker som beskrevet. At de er dokumenterede og registrerede, har Lars Aagaard tidligere sagt på topmødet.
Selv om forhandlerne har været opmærksomme på at skabe et troværdigt system, har Greenpeace ikke tiltro til det.
- Det er en stor risiko og et stort smuthul, fordi det forlænger levetiden for den fossile industri, siger An Lambrechts, biodiversitetsekspert hos Greenpeace International.
Al erfaring har i Greenpeaces øjne vist, at konceptet ikke kan virke retfærdigt, selv om EU mener at have hegnet problemerne ind i det nye system.
- Det leder ikke rigtigt til særlig meget yderligere reduktion, men kan i stedet skabe problemer de steder, projekterne skal ske.
Kilde: /ritzau/