Annonce

Annonce

Annonce

Nationalbanken hæver renten til højeste niveau siden 2008

Nationalbanken offentliggør analysen Finansiel Stabilitet

Danmarks Nationalbank hæver sin ledende rente med 0,25 procentpoint.

Annonce

Det oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Dermed går Danmarks Nationalbank i fodsporene på Den Europæiske Centralbank (ECB), der tidligere torsdag hævede sin rente med 0,25 procentpoint til 3,5 procent.

Nationalbankens rente på indskud er nu 3,1 procent, mens udlånsrenten er 3,25 procent.

Ifølge Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, er indlånsrenten nu på sit højeste niveau siden slutningen af 2008.

– Siden sidste sommer har Nationalbanken leveret otte renteforhøjelser og sendt renten langt væk fra det negative territorium, som prægede billedet i årevis, siger han.

Det er mindre end et år siden, at renten var negativ på -0,6 procent, påpeger han.

Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, kalder ECB og Danmarks Nationalbanks renteforskel på indlånsrenten for “relativt stor i en historisk sammenhæng”.

– Det hænger sammen med, at dansk økonomi i øjeblikket klarer sig strålende med gigantiske overskud på betalingsbalancen til følge, siger han i en skriftlig kommentar.

– Det resulterer i en stor efterspørgsel efter danske kroner, og derfor er det påkrævet med en lavere rente end i eurozonen.

Han forudser endnu en rentestigning inden for kort tid.

– Vi forventer, at ECB hæver renten igen til juli, og Nationalbanken følger trop, siger Søren Kristensen.

– Det gør det i udgangspunktet dyrere for de danske boligejere, men det er på nuværende tidspunkt stort set indregnet hos investorerne.

Nationalbankens opgave lyder blandt andet på at sikre et stabilt forhold mellem den danske krone og euroen.

Nationalbanken har således i grove træk fulgt efter, når ECB, der er en fælles centralbank for de lande, som har euroen som valuta, har hævet renten.

Af den grund er det i forsøget på at få de europæiske priser til at falde til ro, at ECB nok en gang torsdag valgte at hæve renten.

Tal fra maj viste en inflation på 6,1 procent i eurolandene. Det er et markant fald siden november, hvor inflationen toppede med 10,1 procent.

Målet er dog at få inflationen ned på omkring to procent.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på varer i Danmark styrtdykkede i maj. Inflationen lå således på 2,9 procent.

/ritzau/

Annonce

Annonce

Annonce

})