Politik

man, 29 apr 2024

Borgmestre og byrødder skal fordele EU-penge til pressede bymidter

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) ses her under et pressemøde om jordskreddet i Ølst i januar. Mandag middag er han i Vordingborg, hvor han sammen med minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) præsenterer et nyt udvalg, der skal udmønte 140 millioner kroner til at skabe mere levende bymidter. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Erhvervsminister Morten Bødskov (S) ses her under et pressemøde om jordskreddet i Ølst i januar. Mandag middag er han i Vordingborg, hvor han sammen med minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) præsenterer et nyt udvalg, der skal udmønte 140 millioner kroner til at skabe mere levende bymidter. (Arkivfoto).

Der er et kunstigt åndedræt på vej til små og mellemstore byer i Danmark, hvor bymidter står mere og mere øde hen.

Åndedrættet kommer i form af 140 millioner kroner, som et udvalg skal udmønte til at skabe "levende og bæredygtige bymidter".

Det annoncerer erhvervsminister Morten Bødskov (S) og minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) mandag.

- Vi skal sørge for, at Danmark ikke knækker over, siger Morten Bødskov.

- Og der er små- og mellemstore bymidter i vores land, hvor det kniber med detailhandlen, og hvor vi kan løfte vores bymidter, således at vi kan få mere liv i vores lokalsamfund.

De 140 millioner kroner kommer fra EU's Regionalfond.

Støtten er primært tiltænkt små og mellemstore byer med mellem 4000 og 20.000 indbyggere.

Erhvervsministeriet nævner selv omlægning af gågader, klimasikring og omstilling af bymidternes erhverv som tiltag, støtten kan gå til. Pengene skal afsættes i 2024 og 2025.

For at få den "bedst mulige viden til bordet" består det nye udvalg blandt andet af en række kommunalpolitikere.

Det drejer sig om seks borgmestre og yderligere tre medlemmer af kommunalbestyrelser rundt om i landet.

Morten Bødskov ser dog ikke et problem i, at kommunalpolitikere er med i et udvalg, hvor de potentielt skal vurdere ansøgninger fra byer i deres egen kommune.

- Det går jeg ud fra, at man finder ud af i udvalget. Det her handler om, at vi har trukket borgmestre ind, der til dagligt sidder med den her diskussion, som har de gode eksempler og også ved, hvor skoen trykker.

Han siger videre, at han "tager det som givet", at eksempelvis en borgmester "selvfølgelig ikke er med i den beslutning", hvis det drejer sig om en ansøgning fra en by i borgmesterens egen kommune.

Udvalget består af i alt 15 medlemmer. Tidligere direktør for De Samvirkende Købmænd John Wagner er formand for udvalget.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere