Politik

lør, 06 jul 2024

Efter nye tal er minister bekymret for ubalanceret uddannelsessystem

Christina Egelund frygter, at manglende ansøgere til velfærdsuddannelser rammer hårdt i fremtiden. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Christina Egelund frygter, at manglende ansøgere til velfærdsuddannelser rammer hårdt i fremtiden. (Arkivfoto).

Den mest populære uddannelse i 2024 er en civilingeniør-bachelor med 4467 førsteprioritetsansøgninger.

Det er en stigning på 11 procent fra sidste år.

Det viser opgørelsen over de samlede ansøgninger til videregående uddannelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, efter at ansøgerne havde deadline fredag klokken 12.

I alt har 85.152 ansøgt om en videregående uddannelse i 2024, hvilket er en stigning på 1079 ansøgere siden sidste år.

Der er generelt stigende antal ansøgninger til de såkaldte STEM-uddannelser, der er tekniske og naturvidenskabelige med blandt andet civilingeniører i folden.

Samtidig falder interessen for de velfærdsrettede professionsuddannelser.

Det bekymrer ministeren for uddannelse- og forskning, at interessen for uddannelserne skævvrides.

- Det er min opgave at betragte uddannelseslandskabet i sin helhed, og der er en tydelig ubalance, udtaler minister Christina Egelund (M) i en pressemeddelelse.

Ministerens betragtning underbygges af listen over de mest søgte uddannelser og deres udvikling fra sidste år.

Nummer to på listen over de mest populære uddannelser er medicinstudiet.

På tredjepladsen ligger pædagoguddannelsen, der har taget et fald på 10 procent i forhold til sidste år.

Herefter følger diplomingeniøruddannelsen.

- Der er igen markante fald i søgningen til lærer-, pædagog- og socialrådgiveruddannelserne, mens sygeplejerskeuddannelsen er stagneret på et lavt niveau, siger Christina Egelund i meddelelsen.

Den faldende interesse for velfærdsfagene kan give problemer i fremtiden.

- Det er bekymrende, når vi er på vej mod en tid, hvor små ungdomsårgange vil give mangel på studerende og arbejdskraft på tværs af sektorer og i mange brancher, lyder det videre fra ministeren.

Hos professionshøjskolerne kalder man på en omfattende og ambitiøs reform af professionsuddannelserne, så der kan tages fat om problemet.

Det anerkender Christina Egelund behovet for.

- Det bekræfter mig i behovet for reformer, der sikrer balancen i uddannelseslandskabet, og som samtidig åbner for, at flere internationale studerende kan uddanne sig i Danmark.

Ansøgerne får besked om optagelse på uddannelserne den 26. juli.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere