Politik

ons, 19 jun 2024

Folketingsformand kalder det uacceptabelt at spærre indgang til Christiansborg

Det varede omkring en time, før demonstranterne blev fjernet fra hovedtrappen igen. Demonstrationen var ikke lovligt anmeldt.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Det varede omkring en time, før demonstranterne blev fjernet fra hovedtrappen igen. Demonstrationen var ikke lovligt anmeldt.

Det er uacceptabelt, at hovedindgangen til Christiansborg blev spærret af demonstranter onsdag morgen.

Det mener Søren Gade (V), der er formand for Folketinget.

- Det er aldeles uacceptabelt og hører ikke hjemme i et demokrati som det danske, siger han i en skriftlig kommentar.

En gruppe propalæstinensiske demonstranter stod onsdag morgen bag en blokade af hovedindgangen til Christiansborg. De blokerede indgangen med telte og bannere med opbakning til Palæstina.

Det varede omkring en time, før demonstranterne blev fjernet fra hovedtrappen igen. Demonstrationen var ikke lovligt anmeldt.

I mellemtiden kunne politikere, embedsfolk, journalister og andre ikke komme ind ad hovedindgangen på Christiansborg.

- Det er helt grundlæggende for vores demokrati, at medlemmer af Folketinget kan møde ind på Christiansborg og passe det hverv, som vælgerne har valgt dem til.

- Derfor er der heller ikke nogen sag, der kan retfærdiggøre, at man vælger at blokere hovedindgangen til Folketinget, siger Søren Gade.

Tirsdag kom det frem, at Danmark i marts sendte en pakke med en eller flere reservedele til F-35-kampfly til Israel, som bomber Gaza. Det skyldes, at delene opbevares i Danmark, men ejes af USA, som har råderet over dem.

Det er demonstranterne imod.

- Vi har de seneste otte måneder forsøgt med alle mulige ting, og det har ikke hjulpet, siger talsmand Birk Skjalholt til Berlingske.

Det er USA, der ejer og bestemmer over reservedelene. Det er derfor ude af Danmarks hænder, forklarede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) tirsdag efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Vi har ikke udført nogen våbeneksportkontrol i forhold til de her konkrete reservedele. Det har vi ikke gjort, fordi vi ikke er blevet hørt, og det er fordi, man har vurderet, at vi ikke skulle høres, sagde han.

Det giver demonstranterne dog ikke meget for.

- F-35 bliver brugt i stor stil til bombardementer af Gaza. Samtidig tjener Mærsk og Terma styrtende på at fragte og sælge våbendele til Israel, imens de bomber Gaza. Der al mulig grund til at råbe op om det, siger Birk Skjalholt til Berlingske.

I et opslag på det sociale medie X oplyser Københavns Politi, at 27 personer er blevet frihedsberøvet og er "kørt væk", da "de ikke ville følge politiets anvisninger".

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere