Der er umiddelbart ikke udsigt til, at Grønland skal have en ny regeringschef, når grønlænderne tirsdag går til valg.
Det vurderer tre forskere, der alle følger valget til Grønlands parlament, Inatsisartut, tæt.
For efter flere måneder, hvor Grønland er kommet på verdenskortet efter amerikansk interesse, og fremtiden for rigsfællesskabet igen er kommet til debat, står formanden for Grønlands regering, Naalakkersuisut, Múte B. Egede, ifølge forskerne stærkt.
Rasmus Leander Nielsen, der er lektor og centerleder for Center for Udenrigs- og Sikkerhedspolitik på Grønlands Universitet, har særligt set formanden for Inuit Ataqatigiit (IA) "træde i karakter" de seneste tre måneder, efter at USA's præsident, Donald Trump, har luftet et ønske om at overtage Grønland.
- Han har fået en del credit for at gå ud og håndtere Trump-spørgsmålet og forholdet til Danmark relativt godt.
Múte B. Egede kan ligefrem personligt få et "fantastisk valg", der kan udligne prisen for IA ved at have siddet i en upopulær regering. Sådan lyder buddet fra seniorforsker Ulrik Pram Gad fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).
Han vurderer også, at IA-formanden har høstet point på sin håndtering af forholdet til Danmark.
- Han har givet et billede af, at han er villig til at være kritisk og tage de kampe der skal til (med Danmark, red.), men at han også er en fornuftig, solid og ansvarlig politiker, siger han.
Maria Ackrén, der er professor ved Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik på Grønlands Universitet, stemmer i.
- De fleste mener, at Múte B. Egede har gjort et godt stykke arbejde og har tillid til ham, siger hun.
Múte B. Egede har været regeringschef siden valget i 2021, hvor IA, der er søsterparti til danske SF, blev det største parti og dermed fik serveretten til at danne en koalition.
Normalt har det været socialdemokratiske Siumut, der har siddet på magten, men de seneste tre år har Siumut været regeringspartner til IA.
Regeringen har truffet flere upopulære beslutninger, der særligt kan slide på Siumut, vurderer forskerne.
For det gamle magtparti har også været ramt af interne uenigheder og profiler, der har skiftet parti.
- Der er lidt en forventning om, at særligt Siumut vil få en vælgerlussing, siger Rasmus Leander Nielsen.
Men det siger han med en vis usikkerhed. For sådan har forventningen været før, hvor Siumut så alligevel har klaret sig godt, lyder det.
Og det er et meget godt billede på det valg, der ifølge Rasmus Leander Nielsen venter: Et uforudsigeligt valg, hvor mandatfordelingen er svær at spå om på forhånd.
- Der er mange ting, der er oppe i luften.
Det samme gælder for den efterfølgende regeringsdannelse.
Kun en koalition mellem IA og Naleraq, der går ind for at sætte hurtigt gang i selvstændighedsprocessen, er svær at forestille sig ifølge Rasmus Leander Nielsen, efter partierne blev uvenner som regeringspartnere fra 2021 til 2022.
- Ellers kan man forestille sig alle andre koalitionsmuligheder, fordi der er det atypiske, at det ikke helt fordeler sig ud fra ideologisk standpunkt, men der er andre ting, der kan have betydning, siger han.
Der findes ikke meningsmålinger til det grønlandske valg, der er indsamlet, efter at der blev udskrevet valg.
Kilde: /ritzau/