Politik

søn, 26 jan 2025

Forsvarsminister afviser drøftelser om EU-soldater i Grønland

Ifølge forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har en mulig fremtid med soldater fra europæiske lande i Grønland ikke været drøftet. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Ifølge forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har en mulig fremtid med soldater fra europæiske lande i Grønland ikke været drøftet. (Arkivfoto).

Når Robert Brieger, som er formand for EU's militære komité (EUMC), taler om en mulig fremtid med europæiske soldater i Grønland, må det "stå for egen regning".

Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i en skriftlig kommentar.

- Udtalelserne må stå for formandens egen regning. Det er ikke et emne, der har været drøftet med Kongeriget eller i øvrigt i EU og blandt medlemslandene, lyder det.

I et interview med den tyske avis Welt am Sonntag siger Robert Brieger, at det ville give god mening, hvis der i fremtiden ikke kun skal være amerikanske soldater, men også EU-soldater udstationeret i Grønland.

- Set fra min stol vil det give rigtig god mening ikke kun at placere amerikanske soldater i Grønland - som det har været tilfældet indtil nu - men også i fremtiden at overveje at placere soldater fra EU der, siger Brieger.

Det vil dog kræve, at der træffes en politisk beslutning om det, før det kan blive virkelighed, understreger den østrigskfødte general.

Det er uvist, hvilke opgaver soldaterne skal løse, og hvilke soldater han forestiller sig, da EU ikke har nogen fælles hær og ikke spiller nogen stor forsvarspolitisk rolle. I stedet findes den transatlantiske forsvarsorganisation Nato.

EUMC er det højeste militære kontor i Det Europæiske Råd. Komitéen fungerer som et rådgivende organ.

Komitéen består blandt andet af de enkelte EU-medlemslandes forsvarschefer.

Forslaget kommer i kølvandet på længere tids diskussion om USA's nye præsident Donald Trumps interesse for Grønland.

Grønland er ikke EU-medlem. Men det ændrer ikke på, at både europæere og USA har interesse i landet, lyder det fra Robert Brieger i interviewet.

USA har været militært til stede i Grønland siden Anden Verdenskrig, ligesom det danske forsvar også arbejder i og omkring Grønland.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Medier: Statsminister holder middag med nordiske kolleger søndag Ifølge DR og TV 2 har Mette Frederiksen inviteret ledere fra Sverige, Norge og ... Læs mere
Mette F. efter nye Trump-udtalelser: Danmark er god allieret af USA Donald Trumps nyeste udtalelser ændrer ikke på den danske regerings holdning, ... Læs mere
Mette F. holdt middag og drøftede sikkerhed med nordiske kolleger Mette Frederiksen har sammen med ledere fra Sverige, Norge og Finland talt om bl... Læs mere
EL-udbryderes alliance skal give fundament for nyt venstrefløjsparti Ny alliance, som tidligere Enhedslisten-folk vil lave, skal styrke organisatione... Læs mere
Mette Frederiksen deltager ved 80-årsdag for befrielsen af Auschwitz Foruden den danske statsminister er Danmark også repræsenteret ved kongeparret... Læs mere