Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) afviser, at Statsrevisorernes kritik af langsom behandling af indkøb kommer til at gentage sig.
Det siger han ved et pressemøde onsdag i Statsministeriet.
- Vi vender ikke tilbage. Vi laver en ny model. Det, der skal være drivende, er, at vi nu kommer til at gå efter det, der er tilgængeligt, ikke det allerbedste.
- Vi har tidligere været meget bekymrede for direkte tildeling. Det vil derfor også være en del af opgaven at styrke den juridiske muskel i Forsvarsministeriet, lyder det
I juni 2024 udkom Rigsrevisionen med en beretning, der undersøgte Forsvarsministeriets større anskaffelser af materiel fra 2018 til 2023.
Beretningen viste, at én ud af 20 undersøgte anskaffelser kom til tiden.
I gennemsnit var anskaffelserne forsinket med 4,5 år. Fem af de 20 undersøgte anskaffelser var i udbud.
Alligevel hævder regeringen, at oprustningen vil komme til at gå hurtigere, når man ikke sender indkøb i udbud.
- Det vil være en helt anden måde at lave tildeling på, end det har været historisk, siger Troels Lund Poulsen.
Socialdemokratiet stod i 2014 i spidsen for en større omlægning af strukturen i Forsvaret. Den medførte, at forsvarschefen fik mindre magt end hidtil.
Eksempelvis mistede forsvarschefen indflydelse på Forsvarets økonomi, der i stedet rykkede ind i Forsvarsministeriet. Forsvarschefen blev desuden fysisk placeret i ministeriet.
Ifølge Troels Lund Poulsen er den model, der implementeres nu, ikke en tilbagerulning af denne reform, selv om forsvarschefens beføjelser igen udvides.
- Forsvarschefen får ikke økonomi under sig ligesom dengang. Det er klart, at på baggrund af hastighed må vi indrette os på en anden måde. Vi har organiseret os for bureaukratisk.
Kilde: - Forsvarschefen får nu direkte indflydelse på den enkelte soldat, og på hvordan vi uddanner og rekrutterer denne. Vi har brug for, at de får de rigtige forudsætninger, siger forsvarsministeren.