Politik

fre, 20 dec 2024

Grønlands regering skal udpege kandidat som arktisk ambassadør

I august mødtes Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen (tv.), og formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede (th.) på Flyvestation Aalborg. Her holdt de pressemøde, hvor debatten om en arktisk ambassadør blev nævnt. Nu får Grønland sit ønske om at få ambassadørposten opfyldt. (Arkivfoto).
René Schütze/Ritzau Scanpix I august mødtes Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen (tv.), og formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede (th.) på Flyvestation Aalborg. Her holdt de pressemøde, hvor debatten om en arktisk ambassadør blev nævnt. Nu får Grønland sit ønske om at få ambassadørposten opfyldt. (Arkivfoto).

Grønlands regering, Naalakkersuisut, får ansvaret for at udpege en kandidat som arktisk ambassadør og varetage formandskabet for Arktisk Råd på vegne af Kongeriget Danmark.

Det sker, når rigsfællesskabet fra maj næste år og to år frem har formandskabet for Arktisk Råd, skriver Udenrigsministeriet fredag i en pressemeddelelse.

Dermed er vejen banet for, at Grønland kan få posten som arktisk ambassadør, hvilket har været et stort ønske.

- Jeg ser samtidig frem til, at vi nu får udnævnt en arktisk ambassadør fra Grønland til formandskabet, der i tæt samarbejde med udenrigstjenesterne i Grønland, Færøerne og Danmark skal varetage hele kongerigets interesser i Arktisk Råd, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Danmark og Færøerne skal godkende kandidaten, som derefter udnævnes officielt som ambassadør af Lars Løkke Rasmussen.

Ambassadøren skal varetage funktionen som formand for gruppen af højtstående embedsfolk under Arktisk Råd.

Den kommende ambassadør får kontor både i Nuuk og København.

Lars Løkke Rasmussen vakte sidste år grønlandsk ærgrelse, da han valgte at udnævne Danmarks ambassadør i Sydafrika, Tobias Elling Rehfeld, til arktisk ambassadør.

Udnævnelsen skete uden at inddrage rigsfællesskabet, hvilket fik Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, til at kritisere udnævnelsen.

Han lagde ikke skjul på, at Grønland gerne så en grønlænder på posten, men Lars Løkke Rasmussen så anderledes på sagen.

- Vi har altså ikke etnicitet som kriterier for vores ansættelser i den danske udenrigstjeneste, sagde han i april sidste år til Politiken.

Siden kom udenrigsministeren og regeringen altså på andre tanker.

- Det er glædeligt, at Grønland nu vil indtage en central rolle under Formandskabet i Arktisk Råd.

- Grønland er det arktiske land i Kongeriget, og jeg er glad for, at dette afspejles i den endelige rollefordeling, som vores tre lande er nået til enighed om, siger Lars Løkke Rasmussen.

Grønlands minister for selvstændighed og udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, skal på politisk niveau overtage formandskabet for Arktisk Råd på vegne af Kongeriget Danmark.

Det sker ved overdragelsesmødet i Tromsø 12. maj næste år.

Arktisk Råd består af otte arktiske stater og seks organisationer, der er permanente deltagere, og som repræsenterer oprindelige folk i Arktis.

De otte arktiske stater er Canada, Kongeriget Danmark, Finland, Island, Norge, Rusland, Sverige og USA.

Siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 har Ruslands rolle i rådet ændret sig.

Der afholdes i øjeblikket ikke formelle møder på diplomatisk eller politisk niveau med Rusland.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Forsvarsminister afviser drøftelser om EU-soldater i Grønland At EU's militærkomité-chef taler om europæiske soldater i Grønland må stå ... Læs mere
Minister vil have ordet kvinde skrevet ind i abortlov I ti år har der i abortlovgivning været kønsneutrale formuleringer som "den g... Læs mere
Erhvervslivet vil styrke Storbritannien-samarbejde efter Trump-torden EU vil stå stærkere over for USA, hvis man øger samarbejdet med Storbritannie... Læs mere
Regeringspartier søger svar på hvornår ulve kan skydes Det skal afklares nærmere, hvornår ulve kan reguleres, lyder det fra ordfører... Læs mere
Løkke har talt med USA's Rubio om at drøfte arktisk sikkerhed Dansk udenrigsminister har fredag talt med sin amerikanske pendant i 20 minutter... Læs mere