Jens-Frederik Nielsen, formand for Demokraatit, siger efter partiets valgsejr ved parlamentsvalget i Grønland, at hans parti er klar til at række "hånden ud til alle" partier i forhandlinger om en regeringsdannelse.
- Det er vigtigt at søge fællesskabet, særligt når vi ser, hvad der sker udenrigs.
- Det kan være, at nogle af de ting, vi skal blive enige om, er meget tunge, men det er vi nødt til at gå åbent til, siger han ifølge KNR i den partilederdebat, der fandt sted natten til onsdag dansk tid.
Det liberale Demokraatit, der fik 29,9 procent af stemmerne, gik blandt andet til valg på forholdene på fiskeriområdet i Grønland.
Og så er partiet tilhænger af, at den løsrivelsesproces fra rigsfællesskabet, som har været et omdrejningspunkt i valgkampen, skal ske stille og roligt i samarbejde med den danske regering.
Her har især USA's præsident, Donald Trump, blandet sig med sine ønsker om at få ejerskab over Grønland.
- Vi skal have en rolig kurs i forhold til USA. I forhold til statsdannelse skal vi først bygge fundamentet. Vi skal ikke bygge huset fra skorstenen og ned, siger Jens-Frederik Nielsen.
I sagen om løsrivelse og grønlandsk selvstændighed har Demokraatit ikke samme kurs som det næststørste parti i parlamentet, Naleraq, der ønsker selvstændighed hurtigst muligt.
- Det er det næststørste parti, så man kan ikke komme uden om dem. Men vi vil ikke udelukke de andre partier på forhånd.
- Grønland har behov for, at vi står sammen, så det vil være udgangspunktet for vores forhandlinger. På verdensplan sker der mange store ting, og det er vigtigt, at vi har én røst og én fælles stemme, siger Jens-Frederik Nielsen ifølge KNR.
Naleraq, der fik 24,5 procent af stemmerne ved valget, er klar til at indgå i forhandlinger med åbent sind, siger formand Pele Broberg.
Det samme er IA, der sammen med regeringspartneren Siumut fik en ordentlig kæberasler af vælgerne og gik markant tilbage.
Den siddende regeringschef, Múte B. Egede (IA), er dog ikke klar til at blive siddende i regering for enhver pris.
- Vi står selvfølgelig klar, men forhandlingerne skal også have et indhold, siger han.
Demokraatit får 10 pladser i parlamentet, mens Naleraq får 8, IA 7, Siumut 4 og Atassut 2 pladser.
Kilde: /ritzau/