Politik

tir, 29 okt 2024

LA vil kun give statsborgerskab til personer med de rette værdier

Alex Vanopslagh (LA) gæstede i weekenden Danmarksdemokraternes landsmøde i Herning.
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Alex Vanopslagh (LA) gæstede i weekenden Danmarksdemokraternes landsmøde i Herning.

Hvis en person fremover vil have dansk statsborgerskab, skal vedkommende ifølge Liberal Alliance leve op til "de rigtige værdier" og bakke op om "grundlæggende frihedsrettigheder og demokrati ".

Det siger LA's politiske leder, Alex Vanopslagh, til Berlingske.

Det er et krav, hvis LA fortsat skal være en del af den aftalekreds af partier, der har været med til at lave reglerne, for hvilke kriterier der skal opfyldes for at få det rødbedefarvede pas.

- Jeg synes, det er enormt naturligt, at det - når man tildeles statsborgerskab - er et krav, at du tror på grundloven. Og at du mener, at alle dine medborgere har ret til de samme frihedsrettigheder, som du har, siger Vanopslagh til Berlingske.

Derfor kan man ifølge Vanopslagh ikke have holdninger, som at jøder skal udryddes, eller at "der ikke skal være plads til homoseksuelle".

Vanopslagh indrømmer, at det er en form for sindelagskontrol, og at retssikkerheden og forudsigeligheden, der findes inden for de nuværende regler, "bliver svækket".

Men det faktum står partiet ved med "fuldstændig åbne øjne", siger Vanopslagh.

LA er inspireret af det såkaldte frihed- og folkestyrekrav i friskoleloven. Det pålægger de frie skoler at forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske og udvikle og styrke elevernes demokratiske dannelse.

Hvordan og hvorledes LA's tanker skal blive til virkelighed, skal en ekspertgruppe først se på, siger Vanopslagh.

Han siger, at det måske kan være Politiets Efterretningstjeneste (PET), som skal lave "profileringen" af de personer, som søger dansk statsborgerskab.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) udtaler til Berlingske, at ministeriet er i gang med at undersøge, om forslaget "lever op til de krav, som grundloven stiller om, at vi fra ministeriets side ikke må foretage skøn, vi må kun foretage objektive vurderinger".

I 2021 blev der indgået en aftale, hvor reglerne for at få dansk statsborgerskab - også kendt som indfødsret - blev strammet. Konkret blev reglerne strammet, så personer, der er idømt en betinget eller ubetinget dom, er udelukket fra at få dansk statsborgerskab.

Partierne i aftalekredsen tæller regeringspartierne og Liberal Alliance. De Konservative var også en del af aftalen, men partiet har flere gange, senest i juni, ikke stemt ja til lovforslaget om at udvide gruppen af personer med dansk pas.

De Konservative mener ikke, at der er godt nok styr på, hvem der får tildelt dansk statsborgerskab. Efterfølgende udtalte Dybvad, at han betragtede De Konservative som ude af aftalekredsen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Mindre danske virksomheder kan blive ramt hårdt af Trump-told Små og mellemstore virksomheder eksporterer for 12 milliarder til USA årligt, ... Læs mere
Grønlands regering: Falsk Múte B. Egede-profil sender sviner mod USA Det er ikke den rigtige Múte B. Egede, der beordrer USA til at droppe Grønland... Læs mere
Erhvervsordførere indkaldt til orientering om geopolitisk situation Orienteringen kommer, dagen efter at regeringen holdt møde med topchefer fra de... Læs mere
Støjberg i Israel er skeptisk over holdbarhed i våbenhvile og to stater Trods våbenhvile kan fred og tostatsløsning vise sig for svært, siger Inger S... Læs mere
Højere dosis af Novo-middel giver højere vægttab i nyt studie Novo Nordisk har tredoblet dosen af det aktive stof semaglutid i nyt studie, der... Læs mere