Politik

man, 24 jun 2024

Landbruget ser mulighed for at kunne undgå afgift

Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, under et pressemøde mandag aften i Økonomiministeriet, hvor en aftale om blandt andet en CO2-afgift på landbruget er blevet præsenteret.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, under et pressemøde mandag aften i Økonomiministeriet, hvor en aftale om blandt andet en CO2-afgift på landbruget er blevet præsenteret.

Landmænd kan helt undgå at betale CO2-afgift, hvis de benytter "relevante klimavirkemidler" i deres bedrift.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse mandag aften, hvor den grønne trepart har præsenteret en aftale, der blandt andet omhandler en CO2-afgift på landbruget.

Landbrug & Fødevarer fremhæver, at organisationen i forhandlingerne har brugt mange kræfter på at få en model, hvor det kan lade sig gøre for landmændene at slippe helt for afgiften.

- Idéen om en afgift er ikke noget, der er groet hos os. Men det er lykkedes os - mod alle odds - at få en afgiftsmodel, hvor den landmand, der gør brug af godkendte og økonomiske bæredygtige klimaløsninger, helt kan undgå afgiften.

- Det er ubetinget det vigtigste, siger formand Søren Søndergaard i pressemeddelelsen.

Konkret er den grønne trepart blevet enige om, at landbruget fra 2030 skal betale 300 kroner per ton i CO2-afgift.

Herefter stiger afgiften til 750 kroner per ton i 2035.

Der skal dog også være et bundfradrag til landmændene på 60 procent.

Det betyder, at afgiften effektivt vil være 120 kroner per ton CO2 i 2030 og 300 kroner i 2035.

Netop afgiftens struktur, hvor en landmand altså ifølge Landbrug & Fødevarer kan ende med at betale nul kroner i afgift, fremhæves også af Danmarks Naturfredningsforening.

Foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding, kalder afgiften det største kompromis for foreningens vedkommende.

Det siger hun i en pressemeddelelse mandag aften.

- Det vigtigste fokus for os har hele tiden været den langsigtede omstilling af landbruget og en plan for målrettet arealudtag, ligesom det også har været vigtigt at sikre en afgiftsmodel, som ikke stiller økologien ringere.

- Det er overordnet lykkedes, men jeg medgiver, at afgiften er langt fra vores udgangspunkt og derfor et svært kompromis, siger hun.

Det er regeringen, som de to organisationer har forhandlet med i den grønne trepart.

Mandag har parterne præsenteret en aftale.

Foruden CO2-afgiften er treparten også blevet enige om, at der blandt andet skal rejses 250.000 hektar skov.

Arealet svarer omtrent til den samlede størrelse af Lolland, Falster og Bornholm.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Afløser for kommunal socialdemokratisk stemmesluger er fundet Karsten Thomsen er mandag blevet udpeget som Birgit S. Hansens afløser som Fred... Læs mere
Stigende fragtrater får Mærsk til at løfte forventninger Mærsk opjusterer og regner nu med et driftsresultat på op mod 39 milliarder kr... Læs mere
Ny strategi skal lokke flere turister til Danmark Dansk turisme skal omsætte for 200 milliarder kroner i 2030. Det er et mål i r... Læs mere
Ministerium får skarp kritik for tilsyn med landbruget I alt to ministerier får kritik for tilsyn med landbrugets udledning af kvælst... Læs mere