Politik

ons, 12 mar 2025

af Mikkel Preisler

Liberal Alliance trækker veto mod kvindelig værnepligt

Liberal Alliance vil ikke længere stille ultimative krav i spørgsmålet om kvindelig værnepligt. Det siger politisk ordfører Solbjørg Jakobsen til Berlingske.
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix Liberal Alliance vil ikke længere stille ultimative krav i spørgsmålet om kvindelig værnepligt. Det siger politisk ordfører Solbjørg Jakobsen til Berlingske.

Liberal Alliance vil ikke længere "stille sig på bagbenene" i det omstridte spørgsmål om kvindelig værnepligt. Partiet har tidligere pure afvist.

Politisk ordfører Sólbjørg Jakobsen siger til Berlingske, at Liberal Alliance ikke kommer til at være ultimative i forhandlingerne.

- Situationen i dag er en anden end dengang. Derfor er det en forudsætning, at alle partier står sammen. Derfor vil jeg også gerne give ros til Mette Frederiksen (S), når hun maner til samling og til ikke at lave al mulig polemik i pressen, siger Sólbjørg Jakobsen til avisen.

Da partierne bag forsvarsforliget sidste år som led i en større forsvarsaftale ville indføre værnepligt for kvinder, mødte det kraftig modstand fra Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance.

De to borgerlige partier nægtede at acceptere udvidelsen af værnepligten.

Løsningen blev i stedet to sideløbende aftaler. En forsvarsaftale, som de to kritiske partier var med i, og en værnepligtsaftale, som de stod uden for.

Liberal Alliance har nu flyttet sig, efter at partiets folketingsgruppe i denne uge har haft en drøftelse af sagen.

På kvindernes internationale kampdag 8. marts fremlagde De Konservative et forslag om at fremrykke indførelsen af den kvindelige værnepligt fra 1. januar 2027 til samme dato i 2026.

Begrundelsen var den stigende uro i verden og et deraf følgende behov for at styrke forsvaret.

- Som verdensordenen er blevet værre, synes jeg, vi skal sørge for, at forsvarschefen har så gode og optimale betingelser som muligt, sagde De Konservative formand, Mona Juul.

I forbindelse med at de to lovforslag skal i høring, meldte De Konservative, at det er spild af bureaukrati og kræfter at skulle behandle to aftaler sideløbende og hver for sig, når begge skal gennemføres.

- Skulle vi ikke bare få dem ensrettet, så de begge træder i kraft i 2026, og vi dermed ikke komplicerer og forsinker tingene yderligere, lød opfordringen fra Mona Juul i sidste uge.

Mona Juuls pointe var, at resultatet er givet på forhånd, fordi der er et flertal for kvinders værnepligt.

- Vi ved godt, vi ikke har 90 mandater, og vi kommer ikke til at være ultimative i vores krav her, siger Sólbjørg Jakobsen til Berlingske.

Liberal Alliance vil gerne have både mænd og kvinder i forsvaret, men partiet har hidtil argumenteret for, at det skal være på frivillig basis.

/ritzau/

Kilde:

Andre læser også

Kosmonaut laver alien prank ombord på ISS - Giver et tiltrængt grin En kosmonaut i alien-maske skaber underholdning ombord på ISS. Læs mere
Influenzasæsonen er ved at nå sin afslutning SSI meddeler i dag, at der for anden uge i træk er et fald i antallet af influe... Læs mere
Truth Social : Aktien i frit fald I efteråret 2024 eksploderede kursen på aktien men efter Trumps indsættelse s... Læs mere
McGregor i strid med Irlands premierminister efter besøg hos Trump Conor McGregor benyttede sit besøg i Det Hvide Hus til at kritisere Irlands imm... Læs mere