Med Demokraatit som vinder af det grønlandske valg til Inatsisartut håber udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at der igen kan komme en god relation mellem Danmark og Grønland.
Det siger han onsdag til DR og TV 2.
- Det er et parti, som gerne vil have mere selvstændighed, men som også har en realistisk tænkning om, hvordan man kan nå derhen, og det håber jeg da, kan genstarte en god relation i rigsfællesskabet, siger Lars Løkke.
Udenrigsministeren glæder sig også over en "høj valgdeltagelse", der vidner "om et stærkt grønlandsk demokrati".
Ved valget i Grønland tirsdag endte valgdeltagelsen på 70,9 procent. I 2021 var valgdeltagelsen rekordlav på 65,9 procent.
Det liberale oppositionsparti Demokraatit blev den helt store vinder, da partiet fik 29,9 procent af stemmerne og en fremgang på over 20 procentpoint i forhold til 2021.
Dermed har partiet nu serveretten til at forsøge at danne den næste grønlandske regering.
Ligesom størstedelen af de grønlandske partier ønsker Demokraatit, at Grønland på sigt bliver selvstændig fra Danmark.
Men først skal Grønlands økonomi styrkes, og flere områder skal hjemtages, mener partiet.
Demokraatit kalder i sit valgprogram selvstændighed for "det endelige mål". Partiet vil indgå forhandlinger med Danmark om "en køreplan for selvstændighed".
Også statsminister Mette Frederiksen (S) har tirsdag lykønsket Demokraatit med sejren.
- Den danske regering vil afvente resultaterne af de forhandlinger, der nu skal pågå i Grønland. Men vi ser frem til samarbejdet med Grønlands kommende Naalakkersuisut (regering, red.), siger Mette Frederiksen i en skriftlig udtalelse.
For at danne regering skal Demokraatit kunne tælle til 16 mandater. Der skal 16 mandater til at have flertal i parlamentet, Inatsisartut.
Demokraatit kan alene tælle til 10 mandater. Naleraq fik 8 mandater, Inuit Ataqatigiit (IA) fik 7 mandater, Siumut fik 4 mandater, mens Atassut fik 2 mandater.
Kilde: /ritzau/