Politik

tir, 12 mar 2024

Medie: Regering vil styrke Forsvaret med ekstra 50 milliarder kroner

Forsvaret skal have yderligere omkring 50 milliarder kroner for at sætte turbo på dansk oprustning.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Forsvaret skal have yderligere omkring 50 milliarder kroner for at sætte turbo på dansk oprustning.

Forsvaret skal have yderligere omkring 50 milliarder kroner for at sætte turbo på dansk oprustning.

Det vil blive præsenteret på et pressemøde onsdag morgen med regeringstoppen. Det skriver Altinget tirsdag aften.

På pressemødet deltager statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Pengene kan gå til materiel og andet isenkram og er oveni de 155 milliarder kroner, som blev afsat i forsvarsforliget i juni 2023.

Netmediet har erfaret, at pengene skal komme to steder fra.

Omkring 36 milliarder kroner skal skaffes gennem øget låntagning. De resterende omkring 14 milliarder kroner skal hentes ved hjælp af besparelser og effektiviseringer i Forsvaret.

Både Mette Frederiksen og Troels Lund Poulsen har tidligere meddelt, at det ikke er nok, at Danmark bruger to procent af bruttonationalproduktet på forsvarsudgifter. Det er et mål for Nato-landene.

Bruttonationalproduktet er en betegnelse for værdien af et lands samlede produktion og forkortes "bnp".

Partilederne har ikke forholdt sig til, hvordan det præcist vil skulle finansieres.

Over en fjerdedel af Danmarks udgifter til forsvar var Ukraine-støtte i 2023, hvilket flere Nato-lande og dele af Nato har kritiseret offentligt.

De 50 milliarder kroner kan være nok til, at Danmark når Nato-målet om at bruge to procent af bnp uden at medregne støtte til Ukraine.

Regeringen har tirsdag annonceret endnu en militær donation til det krigshærgede Ukraine til en samlet værdi af 2,3 milliarder kroner.

Det er donationspakke nummer 16, og den sker i samarbejde med allierede lande. Den indeholder artilleri og ammunition.

Pakken er, som de foregående leverancer til Ukraine, finansieret gennem Ukrainefonden.

Den donation, som tirsdag er annonceret, indeholder Caesar-artilleripjecer, selvkørende 120 mm-morterer og ammunition til disse. Det er våben, som Ukraine i forvejen bruger og hurtigt kan benytte.

Forsvarsministeriet har ikke ønsket at kommentere Altingets oplysninger.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere