Politik

ons, 17 apr 2024

Mette Frederiksen ser reel risiko for større konflikt i Mellemøsten

Statsminister Mette Frederiksen (S) er onsdag i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles forud for det ekstraordinære EU-topmøde. Her ventes EU-lederne at komme med en klar opfordring til "alle parter" i Mellemøsten om ikke at optrappe konflikten efter Irans drone- og missilangreb på Israel.
Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen (S) er onsdag i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles forud for det ekstraordinære EU-topmøde. Her ventes EU-lederne at komme med en klar opfordring til "alle parter" i Mellemøsten om ikke at optrappe konflikten efter Irans drone- og missilangreb på Israel.

EU-landene opfordrer "alle parter" i konflikten i Mellemøsten til ikke at eskalere situationen efter Irans drone- og missilangreb på Israel.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) forud for ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles onsdag og torsdag.

- Alle er bekymrede. Der er en reel risiko for en endnu større konflikt, med flere ofre og endnu mere ustabilitet både i regionen og bredere, siger Mette Frederiksen.

Situationen i Mellemøsten er et af punkterne på topmødet, og her vil der komme klare meldinger fra EU-landenes stats- og regeringsledere, forventer den danske statsminister.

- Alle i Europa fordømmer Irans angreb på Israel og opfordrer alle parterne i Mellemøsten til ikke at eskalere situationen til noget, der bliver endnu voldsommere.

- Men det er en meget urolig verden, vi er i lige nu. Det kan alle danskere se, siger Mette Frederiksen.

Før topmødet er der dog flere tegn på, at Israel vil overhøre opfordringen fra EU og svare igen på Irans angreb.

Den britiske udenrigsminister, David Cameron, besøgte onsdag Israel, og han fastslog efter møder med israelerne, at Israel efter hans opfattelse allerede har "klart besluttet" at gengælde Irans angreb.

- Det er tydeligt, at israelerne har besluttet at handle, siger Cameron ifølge nyhedsbureauet Reuters til de fremmødte journalister under besøget i Jerusalem.

- Vi håber, at de gør det på en måde, som eskalerer situation så lidt som muligt, siger han.

Ifølge Reuters er udmeldingen den "den skarpeste advarsel hidtil" om et forestående israelsk modsvar.

Spørgsmål: Er det nok at komme med opfordringer til Israel om ikke at gå ind i Rafah og ikke svare igen på Irans angreb, eller skal man til at gøre noget mere håndfast for at få Israel til at undlade at optrappe konflikten?

- For det første er det vigtigt at understrege, at Israel er blevet angrebet af Iran. Det er med det udgangspunkt, at der lige nu foregår en diskussion, siger Mette Frederiksen.

- Det er lige så vigtigt at sige, at Israel har et særligt ansvar for at imødekomme den kæmpestore humanitære krise i Gaza.

- Det er derfor, at vi har advaret imod, at man går ind i især Rafah. Det er alvorligt på jorden i Gaza. Det er mange mennesker, der mangler mad og tag over hovedet, så Israel har en særlig forpligtelse over for den palæstinensiske civilbefolkning, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger dog igen, at situationen skal ses i lyset af, at "det er Iran, der har angrebet Israel".

- Derfor er Israel selvfølgelig i sin god ret til at overveje, hvordan man skal håndtere den situation.

- I den forbindelse siger vi alle sammen og ikke mindst fra EU's side, men også fra USA's side: Pas nu på, at situationen ikke kommer ud af kontrol, siger Mette Frederiksen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere