Det løser ikke udfordringer med problematiske holdninger hos ansøgere om statsborgerskab, hvis der stilles krav om, at de skal anerkende Israel som stat.
Det siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) ved førstebehandlingen af et forslag fra Danmarksdemokraterne om netop dette i Folketingssalen onsdag.
Han tilføjer, at han regner med, at forslaget blandt andet sigter mod at skulle ramme statsløse palæstinensere. Men de vil jævnfør statsløsekonventionen slet ikke kunne omfattes af forslaget.
- Statsløse, der primært har baggrund i palæstinensiske områder, vil have ret til statsborgerskab uanset den her erklæring. Det er juridisk sådan, det hænger sammen.
Ministeren minder om, at Danmarksdemokraterne bakker op om alle konventioner.
- Det må man indrette sin politik efter, siger Kaare Dybvad Bek.
Kaare Dybvad Bek anerkender, at der er folk i Danmark, der "lever i den gamle verden, man har forladt for mange år siden og måske ikke engang har en forbindelse til".
- Det er et problem, jeg selv har forsøgt at adressere, siger han og nævner, at kravene for at blive statsborger jævnligt er blevet skærpet.
- Når det kommer til statsborgerskab, mener jeg ikke, vi løser den udfordring ved at skrive under på et krav om at anerkende Israel for at få dansk statsborgerskab.
Efter en længere debat, hvor Inger Støjberg blandt andet har diskuteret voldsomt med De Radikales Zenia Stampe, går førstnævnte på talerstolen.
Her nævner hun, at anerkendelse af Israel allerede er et krav for statsborgerskab i den tyske delstat Sachsen-Anhalt.
- En benægtelse af Israels ret til at eksistere krænker grundlæggende værdier, som demokratiske stater som Danmark er bygget på. Det skal vi tage et opgør med, siger Inger Støjberg fra talerstolen.
Kilde: /ritzau/