Politik

tor, 15 aug 2024

Minister slår fast: Politikere og embedsfolk skal gemme sms'er

Når der står, at sms’er bør opbevares, så er det ensbetydende med, at retningslinjerne skal følges, og de skal opbevares i 25 år, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Når der står, at sms’er bør opbevares, så er det ensbetydende med, at retningslinjerne skal følges, og de skal opbevares i 25 år, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Politikere og embedsfolk "bør" gemme deres sms'er ifølge retningslinjer, der for nylig blev opdateret som følge af Minksagen, hvor centrale politikere og embedsfolk havde sat automatisk sletning til.

Men selv om der står "bør", så betyder det, at sms'erne "skal" gemmes. Det siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) på et samråd torsdag.

- Set med mine øjne skal det fortolkes ens. Når der står, at sms'er bør opbevares, så er det ensbetydende med, at retningslinjerne skal følges, og de skal opbevares i 25 år, siger han.

Det vakte opsigt, at statsminister Mette Frederiksen (S), departementschef Barbara Bertelsen og centrale embedsfolk havde sat deres telefoner til automatisk at slette sms'er efter 30 dage i 2021.

Det skete, da der blev truffet store beslutninger, da mange millioner mink skulle aflives i et forsøg på at dæmme op for coronasmitte.

Men sms'er må ikke slettes længere ifølge et sæt opdaterede retningslinjer om statslige myndigheders opbevaring af sms-beskeder og andre tjenester, som kom før sommerferien. Det er dog retningslinjer og ikke lov.

Almindelige embedsfolk skal gemme sms'er i fem år, for chefer er det 10 år, og for ministre og departementschefer er det 25 år.

Det kom bag på centraladministrationen, at Minkkommissionen, som var nedsat til at se på sagen, bad om at få udleveret sms-beskeder, fordi det ikke var sket før, har forklaringen lydt.

På samrådet nævner Hummelgaard i anden sammenhæng ellers flere gange, at det ikke handler om "form, men indhold", når det handler om journalisering.

Sletningen var ikke i strid med retningslinjerne, så længe de gemte relevant kommunikation til eftertiden via journalisering ifølge Hummelgaard.

Han fremhæver, at der har været retningslinjer siden 2022, men at de blev opdateret før sommeren 2024.

- Det var ikke i strid med retningslinjerne inden den pågældende dato, så længe man overholdt journaliseringspligten. Efter retningslinjerne er blevet indført, skal sms'er opbevares, og man må ikke have autoslet på sin telefon, siger han.

Minkkommissionen fandt dog under afhøringerne flere af de slettede sms'er interessante. De var kun blevet slettet på afsender og ikke modtagers telefon og kunne dermed findes frem.

Især Barbara Bertelsens sms-beskeder vakte opsigt.

De viste, at Statsministeriets embedsfolk arbejdede på, at daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) skulle påtage sig det politiske ansvar for, at minkene indledningsvist blev aflivet uden lovhjemmel.

- Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte;), skrev Barbara Bertelsen i én sms.

I en anden bad hun om "max ydmyghed".

Justitsministeriet har tidligere over for Politiken afvist, at de nye retningslinjer kan udlægges som en indrømmelse af fejl.

Peter Hummelgaard forklarer efter samrådet, at han gerne vil være "bedre forberedt" på det specifikke emne, før han stiller op til interview med Ritzau, hvilket han gerne vil senere.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Johnson & Johnson køber selskab for over 100 milliarder kroner Amerikanere betaler over 100 milliarder kroner for selskab, der udvikler medicin... Læs mere
Wammen lader kammeradvokats fremtid hænge i luften Trods opfordring har regeringen ikke opsagt kammeradvokatordning inden årsskift... Læs mere
Grønlands landsstyreformand holder pressemøde om aktuelle sager Klokken 17 dansk tid holder Múte B. Egede, Grønlands landsstyreformand, presse... Læs mere
Kendt politimand fra Emilie Meng-sagen vil være borgmester Kim Kliver vil gerne skifte politiuniformen ud med borgmesterkæder, når der er... Læs mere
Færøsk erfaring: Grønland får mere selvstændighed uden flammetaler Sjúrður Skaale har stået i selvstændighedskamp som Grønland, hvor nationald... Læs mere