Politik

man, 18 mar 2024

Minister vil undersøge om menighedsråd skal på uddannelse

Kirkeminister Morten Dahlin (V) vil rydde op i bureaukratiet i menighedsrådsarbejdet. (Arkivfoto).
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix Kirkeminister Morten Dahlin (V) vil rydde op i bureaukratiet i menighedsrådsarbejdet. (Arkivfoto).

Kirkeminister Morten Dahlin (V) sætter gang i et nyt projekt, hvor det - blandt andet - skal undersøges, om medlemmer af menighedsråd i Danmark skal sendes på obligatorisk uddannelse for at klæde dem på til arbejdet.

Det oplyser Kirkeministeriet i en pressemeddelelse. Projektet bærer titlen "Forenkling og bedre understøttelse af menighedsrådsarbejdet", og det første opstartsmøde finder sted mandag.

En række repræsentanter for folkekirken skal komme med forslag på en række områder, der i sidste ende kan blive til lovændringer, herunder altså om medlemmer skal uddanne sig.

Der skal også ses på, om der skal udbetales tabt arbejdsfortjeneste, i fald at medlemmerne skal bruge tid på uddannelse.

Selv om uddannelse vil være en ekstra tilføjelse til virket som menighedsrådsmedlem, er hele meningen med projektet at skabe mindre bureaukrati og gøre det lettere at sidde i menighedsrådet, fortæller ministeren i pressemeddelelsen.

Her siger han, at medlemmerne påtager sig et stort ansvar for det lokale kirkeliv, og at det bør anerkendes:

- Men Danmarks omkring 12.000 menighedsrådsmedlemmer er også frivillige ildsjæle med både arbejde og gøremål ved siden af opgaven som menighedsrådsmedlemmer. Og de møder for meget bureaukrati i dag.

- Derfor mener jeg, at vi skylder at lave et grundigt arbejde for at finde steder, hvor vi kan gøre det lettere for de mange, der vælger at bruge deres fritid på arbejdet i folkekirken, siger han i pressemeddelelsen.

Der skal også kigges på loven om menighedsråd og menighedsrådenes struktur, samt om hvorvidt medieomtale har en effekt på arbejdet i menighedsrådene.

Det kommer blandt andet til at være biskopperne, Landsforeningen af Menighedsråd og Den Danske Præsteforening, der skal komme med forslag i projektet.

Forslagene skal ligge klar i januar 2025.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere