Politik

fre, 26 apr 2024

Ombudsmand kritiserer forværrede forhold på udrejsecenter

Udrejsecenter Kærshovedgård bør sikre bedre forhold for beboerne, mener Folketingets Ombudsmand. (Arkivfoto).
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Udrejsecenter Kærshovedgård bør sikre bedre forhold for beboerne, mener Folketingets Ombudsmand. (Arkivfoto).

Forholdene på Udrejsecenter Kærshovedgård tæt ved Ikast i Midtjylland er begrænsende for beboernes livsførelse, der er sket en forråelse, og sikkerhedssituationen bør forbedres.

Det konkluderer Folketingets Ombudsmand i en pressemeddelelse.

Folketingets Ombudsmand var på besøg på Kærshovedgård i efteråret 2023 og har tilset forholdene. Det er dette besøg, kritikken er skrevet ud fra.

Forholdene er ikke så grelle, at de overskrider nogen konventioner. Men de er dog belastende for beboerne, hedder det. Og de er blevet værre siden 2017, hvor Folketingets Ombudsmand også var på besøg.

Det er blandt andet sikkerhedssituationen, det står dårligere til med. Det siger ombudsmand Niels Fenger i pressemeddelelsen:

- Og det er en udvikling, der bør rettes op på, udtaler han.

Han tilføjer, at beboerne er mennesker, som er pålagt at være på Kærshovedgård af myndighederne. Derfor er det vigtigt at sikre, at udrejsecentret er et trygt sted.

Folketingets Ombudsmand anbefaler, at der iværksættes en række initiativer for at forbedre situationen og gøre stedet mere sikkert.

Der bør desuden indføres faste screeninger af nye beboere for selvmordsrisiko, når de ankommer til centret, lyder det.

Kærshovedgård blev etableret i 2016 af V-regeringen, der indgik aftalen om centret med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance.

Det er udlændinge, der ikke har lovligt ophold i Danmark, og som skal udvises eller hjemsendes, som bor på Kærshovedgård.

Centret har de senere år huset mellem 200-300 beboere og været centrum for stor politisk debat.

Der har blandt andet været en del kriminalitet fra beboerne, ligesom mange af beboerne gentagne gange ikke har overholdt deres meldepligt. Beboerne skal melde ind på stedet flere gange om dagen.

I marts blev en række enlige kvinder flyttet fra Kærshovedgård til Udrejsecenter Avnstrup på grund af beretninger om seksuel chikane.

Flere gange har ministre afsøgt mulighederne for at flytte beboerne fra Kærshovedgård til et mere afsondret sted. Men det har vist sig svært.

Først var der planer om, at de udvisningsdømte udlændinge, der bor på Kærshovedgård, skulle flyttes til øen Lindholm. Den plan blev skrottet.

Siden ville S-regeringen i 2021 flytte dem til et center på Langeland. Men efter store lokale protester blev også den plan droppet til stor utilfredshed for lokalpolitikerne i det midtjyske.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere