Politik

tir, 11 jun 2024

Profiler vil have selvransagelse efter skuffende S-valg

Socialdemokratiet fik 15,6 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på næsten seks procentpoint i forhold til valget i 2019.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Socialdemokratiet fik 15,6 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på næsten seks procentpoint i forhold til valget i 2019.

Socialdemokratiets vælgerlussing ved søndagens valg til EU-Parlamentet har vakt bekymring i partiets bagland.

Aviserne Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske har talt med flere socialdemokratiske politikere, som mener, at der er brug for selvransagelse.

- Vi er nødt til at lytte til vælgerne, og vælgerne vil ikke have en hård, symbolpolitisk linje og en polariserende retorik på udlændingeområdet. Vi er nødt til at ændre vores kurs, siger Socialdemokratiets politiske ordfører i Københavns Kommune, Laura Rosenvinge, til Berlingske.

Næstved-borgmester Carsten Rasmussen (S) vurderer over for Politiken, at SVM-regeringen er årsag til en del af forklaringen.

- Man skal tilbage og lytte til, hvad vælgerne vil have, og så må man håbe, at Venstre og Moderaterne også kan se fornuft i, at de måske også finder lidt tilbage til deres vælgere, siger han.

Socialdemokratiet fik 15,6 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på næsten seks procentpoint i forhold til valget i 2019. Samtidig blev SF større end Socialdemokratiet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i et opslag på det sociale medie Instagram beskrevet sit partis tilbagegang som "rigtig træls".

- Selv om vi før har oplevet større tilbagegang, så er det en del denne gang, og det er på godt jysk rigtig træls, skrev hun, da resultat stod klart.

Borgmesteren i Frederikshavn, Birgit S. Hansen (S), siger til Jyllands-Posten, at resultatet er "alvorligt", og at partiet skal analysere, hvad der ikke fungerer.

- Vi er nødt til at finde ud af, hvad det er, der sker med det her gamle og hæderkronede parti. Når det vakler, skal vi tage det meget alvorligt, siger Birgit S. Hansen.

Afskaffelsen af Store Bededag og minksagen nævnes af Birgit S. Hansen som mulige forklaringer.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) sagde på valgaftenen, at regeringen er nødt til at tage resultatet alvorligt.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har dog efterfølgende udtalt, at han ikke mener, at resultatet skal ses som en "folkeafstemning" for regeringen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Israelske forsvarsfirmaer vil have fingre i danske milliarder I forsvarsforliget er der afsat 19-25 milliarder kroner til indkøb af luftforsv... Læs mere
Globale fødevarepriser når højeste niveau i 18 måneder Globale fødevarepriser er steget i syv af årets ti måneder. Det er skidt nyt ... Læs mere
Kriminelle slipper afsted med flere penge i svindel med investering Investeringssvindel kostede bankkunder over 55 millioner kroner i første halvde... Læs mere
Overnatninger på campingpladser sætter rekord i september Antal overnatninger fra både danske og udenlandske gæster på campingpladser s... Læs mere
Frederiksen talte med Trump i 12 minutter og håber det kan tolkes positivt Den danske statsminister og den kommende amerikanske præsident fik primært tal... Læs mere