Politik

fre, 14 mar 2025

af Mikkel Preisler

Redaktionens vurdering: De 10 største politiske brølere i historien

Julian Herzog (Website), CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Her er de 10 største brøler igennem tiden ifølge vores vurdering.

Alberti-skandalen (1908)

Detroit Publishing Co., Public domain, via Wikimedia Commons

Justitsminister P.A. Alberti chokerede nationen ved i 1908 at melde sig selv for bedrageri for et beløb svarende til en fjerdedel af statens budget. Skandalen førte til Albertis fængsling og tvang Venstreregeringen til at gå af. Det var det første store korruptionsanslag i dansk politik og satte standarden for politiske skandaler i det 20. århundrede.

Tamilsagen (1980’erne–1993)

Satdeep Gill, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

I slut-80’erne besluttede justitsminister Erik Ninn-Hansen ulovligt at standse familiesammenføringer for tamilske flygtninge. En undersøgelseskommission afslørede i 1993, at Ninn-Hansen og andre havde givet Folketinget urigtige oplysninger om sagen, hvilket udløste statsminister Poul Schüters regeringsafgang. Ninn-Hansen blev senere dømt ved Rigsretten for grov tilsidesættelse af loven.

Farum-sagen (2002)

Валерий Дед, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Farums borgmester Peter Brixtofte (V) stod i 2002 i centrum for en omfattende kommunal skandale. Han havde brugt kommunens midler på luksuriøse vinindkøb og andre repræsentationsudgifter i strid med reglerne. Skandalen tvang Brixtofte til at træde tilbage som borgmester, medførte hans eksklusion af Venstre og resulterede i fængselsdomme for bedrageri.

Anders Fogh og Irak-krigen (2003)

Estonian Foreign Ministry, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Danmark deltog i 2003 i invasionen af Irak baseret på påstanden om, at Irak havde masseødelæggelsesvåben. Da disse våben ikke blev fundet, blev Anders Fogh Rasmussens VK-regering mødt af hård kritik og beskyldninger om at have vildledt Folketinget og befolkningen. En senere udredning konkluderede, at beslutningen byggede på et meget spinkelt grundlag og et ønske om at støtte USA.

Skattesagen (2010–2012)

Helle Thorning-Schmidt, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Op til valget i 2011 blev fortrolige skatteoplysninger om oppositionsleder Helle Thorning-Schmidt og hendes mand lækket til pressen, hvilket skabte mistanke om et politisk forsøg på at skade hendes troværdighed. En kommission rettede i 2014 skarp kritik mod flere topembedsmænd for at blande sig utilladeligt og bryde deres tavshedspligt. Sagen underminerede tilliden mellem regering og opposition.

Lars Løkkes bilagssager (2010’erne)

News Oresund, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen var gentagne gange centrum i sager om rod med bilag og eget forbrug for offentlige eller partimidler. Især i 2013 kom det frem, at han som formand for klimaorganisationen GGGI havde brugt store summer på førsteklasse-flyrejser og dyre hotelophold. Sagerne skadede hans troværdighed og var tæt på at koste ham formandsposten i Venstre i 2014.

DONG-salget til Goldman Sachs (2014)

2211473abhijithsaravanan, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Den S-R-SF-ledede regering besluttede i 2014 at sælge en stor aktiepost i det statslige energiselskab DONG til investeringsbanken Goldman Sachs. Aftalen udløste voldsom folkelig og politisk modstand, bl.a. fordi salgsværdien blev anset for alt for lav. Protesterne kulminerede i, at SF forlod regeringen, og daværende SF-formand Annette Vilhelmsen gik af.

Inger Støjbergs instruks-sag (2016/2021)

Arno Mikkor, Aron Urb, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg gav i 2016 en ulovlig instruks om, at asylpar skulle adskilles, hvis den ene part var mindreårig, uden individuel vurdering af sagerne. En undersøgelse afslørede senere det modsatte, og sagen endte i Rigsretten, hvor Støjberg i 2021 blev idømt 60 dages ubetinget fængsel. Det var kun anden gang siden 1910, at en minister blev dømt ved Rigsretten. Vælgerne valgte hende kort ind i Folketinget igen - så man må sige hun blev tilgivet hurtigt.

Minksagen (2020)

Vadeve (talk) 20:11, 14 February 2011 (UTC), Public domain, via Wikimedia Commons

Under coronakrisen i november 2020 beordrede regeringen v. Mette Frederiksen alle mink i Danmark aflivet pga. frygt for en muteret virus. Det viste sig dog, at der manglede lovhjemmel til at kræve aflivning af raske mink. Millioner af mink blev slået ned uden juridisk basis, hvilket udløste en storm af kritik og førte til fødevareminister Mogens Jensens afgang.

Mette Frederiksens “Lev med det”-udtalelse (2021)

European Union, Attribution, via Wikimedia Commons

I november 2021 vakte statsminister Mette Frederiksen opsigt ved på et pressemøde at afvise kritikken af regeringens hårde tone under pandemien med ordene “Lev med det” – gentaget to gange. Udtalelsen blev opfattet som nedladende og arrogant, hvilket udløste et mediestormløb og bred fordømmelse fra både oppositionen og faglige organisationer. Udtalelsen er efterfølgende remixet som sang - så citatet lever stadig. Mette Frederiksen beholdt magten som Danmarks statsminister så også her tilgav vælgerne .

Andre læser også

Danmark advarer transkønnede: Kontakt USA's ambassade før rejsen – Trumps nye politik skaber bekymring! Kan din rejse til USA ende i kaos? Danmark advarer nu transkønnede rejsende eft... Læs mere
Ukraine : Rusland bomber egne anlæg Ifølge Ukraine skulle Rusland have bombet egne rørledninger for at sabotere v... Læs mere
Belgien: Det ville være en krigserklæring Bart De Wever med klar melding - ønsker ikke at bruge indefrosne russiske midle... Læs mere
C25 indeks under pres C25 indekset har haft en forfærdelig dag Læs mere
Minister går af : Fik barn med teenager for 30 år siden Den islandske uddannelsesminister - den 58 årige Ásthildur Lóa Thórsdóttir ... Læs mere