Politik

ons, 02 okt 2024

Regeringen forandrer gymnasiet og vil have alle unge med

- Fremover skal vi tilbyde alle unge at gå i gymnasiet, for det er det, de fleste unge vil. Det synes jeg, vi skal lytte til. Men det skal være et andet gymnasium end i dag, siger Mette Frederiksen i talen.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix - Fremover skal vi tilbyde alle unge at gå i gymnasiet, for det er det, de fleste unge vil. Det synes jeg, vi skal lytte til. Men det skal være et andet gymnasium end i dag, siger Mette Frederiksen i talen.

Regeringen vil "tilbyde alle unge at gå i gymnasiet", lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i åbningstalen tirsdag i Folketinget.

Det sker i erkendelse af, at det har været svært at få de unge til at vælge en erhvervsuddannelse og dermed fastlægge sin fremtid, før man er blevet voksen.

- Fremover synes vi, vi skal tilbyde alle unge at gå i gymnasiet, for det er det, de fleste unge vil. Det synes jeg, vi voksne skal lytte til. Men det skal være et andet gymnasium end i dag, siger Mette Frederiksen i talen.

Da regeringen blev dannet, tog man ellers initiativ til at få flere unge væk fra gymnasiet og ind på en erhvervsuddannelse.

Det gjorde man med udmeldingen om at hæve adgangskravene til de gymnasiale uddannelser, for at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

- Når man hæver dem (adgangskravene, red.), så er det alt andet lige sådan, at færre vil komme ind på gymnasierne, sagde børne- og uddannelsesminister Mattias Tesfaye (S) til DR i januar 2023.

I dag er regeringens og statsministerens analyse, at de unge vælger gymnasiet, fordi de vil "følge vennerne" og ikke vil "låse sig fast for langt ind i fremtiden".

- Gymnasierne tilbyder det, som de fleste unge søger. Et levende og inspirerende ungdomsmiljø. Men tænk, hvis gymnasiet og alle dets muligheder kunne blive en vej og en succes for alle vores unge. Også dem der ikke søger det rent boglige, siger Mette Frederiksen.

Der skal ifølge regeringen være tre veje at vælge i fremtidens gymnasium. En handelsvej for dem, som vil uddanne sig inden for økonomi, sprog og iværksætteri.

Et alment gymnasium for de boglige og teoretisk interesserede.

Og så skal der, siger statsministeren i sin tale, være et erhvervs- og professionsrettet gymnasium. Det kan være unge, som vil være "sygeplejerske eller politibetjent" og "maskinmester eller tømrer".

Denne tredje linje er også for dem, som med statsministerens ord vil:

- Være lidt længere i et skolemiljø sammen med andre unge. Og ikke er klar på at sidde i en skurvogn som 15-16-årig.

Forslaget præsenteres i næste uge.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Mindre danske virksomheder kan blive ramt hårdt af Trump-told Små og mellemstore virksomheder eksporterer for 12 milliarder til USA årligt, ... Læs mere
Grønlands regering: Falsk Múte B. Egede-profil sender sviner mod USA Det er ikke den rigtige Múte B. Egede, der beordrer USA til at droppe Grønland... Læs mere
Erhvervsordførere indkaldt til orientering om geopolitisk situation Orienteringen kommer, dagen efter at regeringen holdt møde med topchefer fra de... Læs mere
Støjberg i Israel er skeptisk over holdbarhed i våbenhvile og to stater Trods våbenhvile kan fred og tostatsløsning vise sig for svært, siger Inger S... Læs mere
Højere dosis af Novo-middel giver højere vægttab i nyt studie Novo Nordisk har tredoblet dosen af det aktive stof semaglutid i nyt studie, der... Læs mere