Den grønne trepart mellem regeringen og en række interesseorganisationer skal skydes i gang med et milliardbeløb på næste års finanslov.
Regeringen vil afsætte 1,7 milliarder kroner i 2025 til treparten og andre grønne prioriteringer.
I 2026-2028 afsættes yderligere 900 millioner kroner årligt til samme ramme.
Hvad pengene konkret skal gå til fra den grønne trepart, fremgår dog ikke.
Den grønne trepart blev indgået i juni og er et "langsigtet grundlag for omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen".
Aftalen er ikke vedtaget i Folketinget, men er indgået mellem regeringen og interesseorganisationer som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening.
Det har ikke stoppet regeringen i allerede at udpege en minister, der kun skal have fokus på den grønne trepart. Den tjans fik tidligere skatteminister Jeppe Bruus (S) tildelt torsdag. Han skal være minister for grøn trepart i et helt nyoprettet ministerium.
Regeringens finanslovsforslag har i år fået titlen "Et mere trygt, grønt og rigt Danmark".
- Det er en finanslov, som er målrettet det, der er allervigtigst for danskerne. Nemlig den nære velfærd, den grønne omstilling samt tryghed og sikkerhed, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemødet.
- Vi har med den tårnhøje beskæftigelse og den lave inflation et udgangspunkt, hvor vi på fuld ansvarlig vis kan lette en ene fod en lille smule fra bremsen.
Regeringen har afsat en forhandlingsreserve på 500 millioner kroner i 2025 til 2028.
Det er det samme beløb, som regeringen afsatte i sit finanslovsudspil sidste år. Da finansloven var forhandlet færdig, var reserven dog steget til lidt under én milliard kroner.
Forhandlingsreserven er en pulje penge, hvor resten af Folketingets partier kan komme med deres særlige ønsker til finansloven.
Kilde: /ritzau/