Politik

tor, 25 apr 2024

Regeringen vil forbyde salg og import af tøj og sko med PFAS

Forbuddet er et vigtigt skridt på vejen mod at begrænse udledningen og vil have en reel miljøeffekt i Danmark, siger miljøminister Magnus Heunicke (S). (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Forbuddet er et vigtigt skridt på vejen mod at begrænse udledningen og vil have en reel miljøeffekt i Danmark, siger miljøminister Magnus Heunicke (S). (Arkivfoto).

Regeringen vil indføre et nationalt forbud mod skadelige PFAS-stoffer i tøj, sko og imprægneringsmidler.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Et nationalt forbud mod import og salg af tøj, sko og imprægneringsmidler med PFAS er et vigtigt skridt på vejen mod at begrænse udledningen og vil have en reel miljøeffekt i Danmark, siger miljøminister Magnus Heunicke (S).

PFAS er en gruppe af stoffer, der anses for både miljø- og sundhedsskadelige.

Stofferne kan hos mennesker svække immunforsvaret, forårsage hormonforstyrrelser og mistænkes for at øge risikoen for kræft.

En af de største kilder til PFAS i det danske miljø er ifølge Miljøministeriet netop tøj, sko og imprægneringsmidler.

Der er ifølge pressemeddelelsen alternative produkter på markedet, der ikke indeholder PFAS, som man kan vælge i stedet.

Det gælder dog ikke for professionel beklædning og sikkerhedstøj, hvor der stilles særlige krav til sikkerhed og funktionalitet.

Forbuddet vil således ikke gælde for denne gruppe af tøj og sko.

Hos Forbrugerrådet Tænk Kemi er projektchef Claus Jørgensen begejstret for regeringens plan om et nationalt forbud.

Han kalder det i dagbladet Politiken for "en stor sejr for miljøet og forbrugersikkerheden".

Claus Jørgensen siger dog til mediet, at han gerne ser, at forbuddet også omfatter PFAS i barne- og klapvogne, møbler og tæpper.

Danmark arbejder sammen med fire andre lande for at forbyde PFAS i EU.

Det nationale forbud mod PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler vil gælde, indtil et forbud på EU-niveau måtte træde i kraft.

I organisationen Dansk Erhverv finder man det problematisk, at regeringen går enegang i EU med et nationalt forbud.

Anette Ejersted, fagchef for miljø og cirkulær økonomi, forudser, at det kan give problemer for detailhandelen i Danmark.

- Butikker og forhandlere handler på internationalt marked, hvor der ikke produceres særligt til Danmark.

- Vi må derfor se på det endelige forslag for at vurdere, hvordan det vil påvirke detailhandlen i Danmark, siger hun i en kommentar.

Holdningen deles af miljøpolitisk chef i Dansk Industri Karin Klitgaard.

- Tekstilmarkedet er internationalt, så nu må vi se, hvor meget ministeren vil bruge på at kontrollere vores netindkøb. Ellers bliver det en falsk tryghed, siger hun i en kommentar.

Bekendtgørelsen om forbuddet forventes at være klar 1. juli 2025.

Regeringen foreslår at give erhvervslivet en overgangsperiode på ét år, så forbuddet vil være gældende fra 1. juli 2026.

Forbuddet vil ifølge pressemeddelelsen ikke gælde tøj, sko og imprægneringsmidler, der er købt før den dato.

Det vil heller ikke omfatte tøj og sko, der genbruges og genanvendes.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Eksperter vil tilføje hjertesvigt til Wegovys indlægsseddel Ekspertpanel under EU's lægemiddelagentur anbefaler, at man udvider indlægssed... Læs mere
Bavarian Nordic får mpox-vaccine godkendt til unge mennesker Børn og unge mellem 12 og 17 år vil kunne få mpox-vaccine fra dansk selskab e... Læs mere
Forsikringsgiganten Tryg udvider brug af kunstig intelligens AI-assistenten "Felix" kommer fremover med forslag til, hvad din kunderådgiver ... Læs mere
Novo-topchef udråbes som årets leder af europæiske medier En sammenslutning af erhvervsmedier peger på Novo-chef som en leder, der har gj... Læs mere
Danmark skal være et eldorado for lystfiskere Lystfiskeri er en dansk folkesport. Men potentialet er endnu større ifølge et ... Læs mere