Politik

ons, 13 mar 2024

Regeringen vil gøre værnepligt lige for kvinder og mænd

Statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) præsenterer onsdag regeringens udspil til næste delaftale af forsvarsforliget.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) præsenterer onsdag regeringens udspil til næste delaftale af forsvarsforliget.

Der skal være fuld ligestilling i værnepligten, og den skal forlænges betydeligt, lægger regeringspartierne op til.

I et stort forsvarsudspil onsdag lægger Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne op til en stor omlægning af værnepligten. Den vil, som et reelt nybrud, medføre, at kvinder og mænd indkaldes på helt lige vilkår.

- Det indebærer, at alle unge uanset køn vil blive indkaldt til Forsvarets dag og indkaldes til værnepligt, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde med statsministeren og udenrigsministeren.

Alle skal fremover "gennemføre værnepligtstjeneste på ens vilkår og vil kunne tvangsindkaldes". Ændringerne i værnepligten vil, som regeringen lægger op til, kunne træde i kraft fra 2026.

Det er regeringens udspil på værnepligt til de kommende forhandlinger om næste delaftale af forsvarsforliget.

Regeringen vil også forlænge værnepligten til 11 måneder. I dag er tjenestetiden i udgangspunktet fire måneder. Der er dog undtagelser for værnepligtige i blandt andet Den Kongelige Livgarde på 8 måneder.

- En længere værnepligt vil styrke de værnepligtiges kompetencer, siger Troels Lund Poulsen.

Forsvaret har længe ønsket sig en styrkelse af værnepligten, som regeringen her kommer i møde.

Flere af partierne i forsvarsforliget er dog imod ligestilling på værnepligten. Det kan blive et problem for regeringens ambitioner.

For er mere end et parti imod, kan et initiativ blokeres. Danmarksdemokraterne har givet klart udtryk for at være imod ligestilling i værnepligten, mens også Liberal Alliance har været imod tvangsværnepligt.

Forsvarsministeren siger på pressemødet, at det også fremover vil være muligt at blive militærnægter.

Det bliver også fortsat muligt at aftjene sin værnepligt i Beredskabsstyrelsen.

Regeringen vil gerne øge antallet af værnepligtige fra 4700 i dag til 5000 værnepligtige fremover.

Det er planen, at de første fem måneder af værnepligten skal være en basisuddannelse.

Derefter venter seks måneder, hvor de værnepligtige kan indgå i operativ tjeneste og modtage mere uddannelse.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere