Grønlandske, danske og selv internationale øjne vil være rettet mod Grønland tirsdag, hvor der er valg til det grønlandske parlament, Inatsisartut.
Valgstederne er åbnet klokken 09 lokal tid, hvilket er klokken 12 dansk tid. Klokken 20 i Grønland lukker valgstederne, altså klokken 23 i Danmark.
Grønland har de seneste måneder været meget i fokus, efter at USA's præsident, Donald Trump, har gentaget sin interesse i at overtage Grønland og indlemme Grønland under USA.
Senest var Trump på banen dagen før valgdagen. Her gjorde Trump det klart, at USA er klar til at investere milliarder af dollar i Grønland og gøre grønlænderne rige.
Det skrev Trump natten til mandag på sit sociale medie, Truth Social. Pengene skal ifølge præsidenten investeres i at skabe flere grønlandske arbejdspladser.
- Vi er klar til at investere milliarder af dollar i Grønland for at skabe nye job og gøre jer rige, skrev Trump blandt andet.
I sidste uge talte Trump offentligt om at overtage Grønland. Det skete ved en tale foran Kongressen i USA.
Trump og USA fyldte også under den afsluttende partilederdebat inden valget natten til tirsdag dansk tid.
Under debatten kom det frem, at fem af seks partiledere i Grønland ikke mener, at Trump er til at stole på.
- Vi stoler slet ikke på Donald Trump. Han forsøger at påvirke os. Jeg kan godt forstå, hvis borgerne er utrygge, sagde Siumuts formand, Erik Jensen, ifølge DR.
Regeringschef og formand for partiet IA Múte B. Egede stoler heller ikke på Trump.
- Han skal respektere folk her, sagde Múte B. Egede ifølge DR.
Det er kun Karl Ingemann, der er formand for partiet Qulleq, som mener, at Trump er til at stole på.
Grønlænderne skal vælge 31 medlemmer til Inatsisartut. 213 politikere stiller op.
Det grønlandske medie Sermitsiaq konstaterer på sin hjemmeside, at "valgstederne åbner under stor international opmærksomhed". Der konstateres blandt andet, at internationale medier som The Guardian, BBC, Al Jazeera og CNN har analyser og optakter til valget.
Valget er det vigtigste i nyere tid i Grønland. Det vurderer chefredaktøren på Sermitsiaq, Masaana Egede.
- Det tror jeg, de fleste synes, fordi vi har så mange væsentlige ting, der skal diskuteres, siger han til TV 2 med henvisning til Trump samt diskussionen om selvstændighed.
Kilde: /ritzau/