Politik

tir, 11 feb 2025

af Mikkel Preisler

Selvstændighedspolitiker melder sig ud af Siumut og ind i Naleraq

Ved det grønlandske valg 11. marts stiller Kuno Fencker og Aki-Matilda Høegh-Dam op for selvstændighedspartiet Naleraq. (Arkivfoto).
Emil Helms/Ritzau Scanpix Ved det grønlandske valg 11. marts stiller Kuno Fencker og Aki-Matilda Høegh-Dam op for selvstændighedspartiet Naleraq. (Arkivfoto).

Kuno Fencker har meldt sig ud af regeringspartiet Siumut og ind i Naleraq ligesom hans forlovede Aki-Matilda Høegh-Dam, der er medlem af Folketinget.

Det skriver han i en pressemeddelelse ifølge grønlandske KNR.

Ved det seneste valg i 2021 fik han 66 stemmer og blev andensuppleant, men fik siden mulighed for at indtræde i parlamentet, Inatsisartut.

Kuno Fencker blev for alvor kendt, da han rejste til USA i kølvandet på Donald Trumps indsættelse for at mødes med Trump-støtter, hvilket var imod partilinjen.

Her mødtes han med et medlem af Kongressen fra Donald Trumps parti og talte om, hvordan båndet mellem Grønland og USA kan styrkes.

Kuno Fencker mødtes med Andy Ogles, som har lavet et lovforslag i Kongressen om, at USA kan købe Grønland.

Ifølge Kuno Fenckers partiformand Erik Jensen var partiets ledelse ikke orienteret. Fencker rejste som "privatperson", lød det fra Erik Jensen.

Det var tændsatsen, som for alvor førte til, at uenighederne om selvstændighed fra Danmark brød ud i partiet.

Kuno Fencker og Aki-Matilda Høegh-Dam talte åbent om at melde sig ud af partiet, og fredag gjorde den grønlandske stemmesluger alvor af det.

Mandag meldte hun sig ind i Naleraq, som hun også stiller op til valget 11. marts for.

De mener, at selvstændighedsprocessen i Siumut går alt for langsomt og har derfor skiftet parti.

Partiformand Erik Jensen forsøgte dog at komme dem i møde ved at ville kæmpe for en folkeafstemning om selvstændighed i næste valgperiode.

- Det er det, vi gerne vil opnå. Det er vores ambition. Men selvfølgelig skal det være i tæt samarbejde med den grønlandske befolkning. Og det er meget vigtigt. Så ingen er i tvivl om, hvad man skal stemme om, siger han til DR.

Samtidig vil han aktivere paragraf 21 i selvstyreloven, som handler om Grønlands adgang til selvstændighed.

Han har ellers, som de fleste andre partier i Inatsisartut, ikke villet skynde på en dato for en folkeafstemning.

Danmark har stadig ansvaret for mere end 30 sagsområder i Grønland, såsom retsområdet og sundhed. Princippet i selvstyreloven er, at Grønland skal finansiere de områder, der hjemtages.

Grønland har senest overtaget tidens bestemmelse og er nu tre timer efter Danmark, hvor det før var fire. Det er første gang i 13 år, et område blev hjemtaget.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Tesla Model Y 2025 får avancerede forlygter, der skåner modkørende trafik Tesla Model Y 2025 får adaptive forlygter, der øger sikkerheden og forhindrer ... Læs mere
Bugatti Tourbillon introducerer Équipe Pur Sang: En ny liga for hyperbiler Bugatti Tourbillon forener klassisk V16-kraft og elektrificering – nu med eksk... Læs mere
Konkursbegæring indgivet : Troels Jørgensen A/S håber at kunne redde selskabet igennem rekonkstruktion Det er en af Lollands største entreprenørselskaber som nu kæmper for overleve... Læs mere
Trods geopolitisk uro : Ledigheden er uændret Den geopolitiske usikkerhed i verden har ikke smittet af på ledighedsprocenten ... Læs mere