Politik

man, 29 apr 2024

SF foreslår fælles politiske regler efter DF's deepfake-video

Techordfører Lisbeth Bech Nielsen (SF) vil have Folketingets Præsidium til at kigge på regler for brug af deepfake-videoer. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Techordfører Lisbeth Bech Nielsen (SF) vil have Folketingets Præsidium til at kigge på regler for brug af deepfake-videoer. (Arkivfoto).

SF's techordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, foreslår, at Folketingets Præsidium laver fælles retningslinjer for brug af deepfake-videoer lavet ved hjælp af kunstig intelligens.

Det sker, efter Dansk Folkeparti og formand Morten Messerschmidt i weekenden delte en AI-genereret video af et fiktivt pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S).

Her siger Mette Frederiksen blandt andet, at efter succesen med at afskaffe store bededag vil regeringen nu også afskaffe pinsen, påsken og julen.

- DF’s AI-video af statsministeren er indholdsmæssig virkelig sjov, men brug af deepfakes som politisk parti er ekstremt bekymrende, og jeg tror faktisk ikke, at DF forstår rækkevidden af, hvad deepfakes kan (mis)bruges til, skriver Lisbeth Bech-Nielsen i et opslag på det sociale medie X.

- Jeg vil tage kontakt til Præsidiet og foreslå fælles retningslinjer, skriver hun videre.

Også SF-formand Pia Olsen Dyhr er "dybt bekymret".

- For demokratiet og den demokratiske samtale. For det kommende valg og andet deepfake. Tænk at vi er kommet dertil i Danmark. Uhørt, skrev hun søndag på X.

Øverst i højre hjørne af videoen har Dansk Folkeparti angivet med småt, at videoen af statsministeren er AI-generet. Videoen er altså lavet ved hjælp af kunstig intelligens, hvor der er manipuleret med videoer og lydoptagelser af statsministeren.

Morten Messerschmidt har over for fagbladet Journalisten afvist kritik fra flere sider. Blandt andet kalder adjunkt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Peder Hammerskov det for en "glidebane", og at det kan være "pissefarligt".

DF-formanden siger, at videoen skal ses som satire.

- Det, vi kan gøre, er at vise danskerne, hvordan man kan bruge de nye teknologier, og hvordan man kan bruge det på en god måde, som her en underholdende og satirisk måde, siger Morten Messerschmidt til Journalisten.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Folketingets formand, Søren Gade (V), der leder Folketingets Præsidium. Præsidiet fungerer som Folketingets ledelse.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere