En ny meningsmåling fra Epinion, som er foretaget for DR og Altinget, peger på en markant fremgang for Socialdemokratiet. Partiet står til 23,2 procent af stemmerne mod 19,7 procent i januar. Det er første gang siden marts 2024, at Epinion måler Socialdemokratiet til over 20 procent, og resultatet glæder regeringens største parti.
Ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, er stigningen et udtryk for opbakning til den måde, Mette Frederiksen har håndteret den udenrigspolitiske krise på. Den nye amerikanske præsident, Donald Trump, har nemlig sat Grønland øverst på sin dagsorden og dermed skabt nye udfordringer for den danske regering.
– Jeg tror, det er danskerne, der kvitterer for, at statsministeren har haft en utrolig sikker hånd og også har spillet en afgørende rolle i forhold til at samle Europa på et meget svært tidspunkt, siger Christian Rabjerg Madsen ifølge DR.
Regeringen går samlet frem
Ser man på hele regeringen bestående af Socialdemokratiet, Moderaterne og et tredje parti, står den samlet til 36,1 procent af stemmerne. Ved folketingsvalget opnåede de tre partier 50,1 procent. Mens Socialdemokratiet altså går markant frem, står udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, kun til 3,6 procent af stemmerne mod 4,4 procent ved seneste måling. Det er dog inden for den statistiske usikkerhed på +/- 2,7 procentpoint.
Venstre noterer lille fremgang
Også Venstre kan glæde sig over en smule fremgang – fra 8,6 procent til 9,3 procent. Ifølge partiets politiske ordfører, Jan E. Jørgensen, er det en positiv udvikling, selvom fremgangen er inden for den statistiske usikkerhed.
”Rally around the flag”
I tider med krise samles vælgerne ofte om de siddende magthavere – et fænomen, der internationalt er kendt som ”rally around the flag.” Teorien går på, at når et land befinder sig i en vanskelig udenrigspolitisk situation, vil borgerne i højere grad stå bag landets ledelse for at signalere enhed og styrke udadtil.
Derfor er det ikke overraskende, at Socialdemokratiet som regeringsbærende parti oplever en fremgang, når Mette Frederiksen må navigere i store, geopolitiske spørgsmål som grønlandsk suverænitet og Ruslands militære pres i Europa. Det samme sås også i forbindelse med Covid - hvor tilliden og opbakningen til Mette Frederiksen steg i flere perioder - til trods for nedlukning af samfundet.