Politik

tir, 12 mar 2024

Statsminister opfordrer kraftigt til våbenhvile i Gaza

- Derfor vil jeg i dag kraftigt opfordre til en humanitær våbenhvile, skriver Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix - Derfor vil jeg i dag kraftigt opfordre til en humanitær våbenhvile, skriver Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skærper retorikken og kommer med sin hidtil klareste opfordring til en humanitær våbenhvile i Gaza.

I sidste uge lød det fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at børn dør af sult i den nordlige del af Gazastriben, hvor nærmest ingen nødhjælp når frem.

Danmark har i FN-regi tidligere stemt for en humanitær våbenhvile, men statsministeren skærper nu retorikken. Det sker efter en orientering hos Red Barnet om den humanitære situation for børn i Gaza.

- Uskyldige civile i Gaza skal beskyttes bedre. Særligt børnene. Fødevaresituationen forværres fortsat. Der er historier om børn, som mister livet på grund af underernæring. Det er hjerteskærende.

- Derfor vil jeg i dag kraftigt opfordre til en humanitær våbenhvile. Sådan som Danmark også har stemt for det i FN. Det er der behov for, skriver hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Værst står det til i det nordlige Gaza, men også i syd er der ifølge WHO alvorlig mangel på mad, drikkevand og medicin.

I byen Rafah i syd opholder størstedelen af Gazas internt fordrevne sig, og selv om mere nødhjælp når frem her, er det stadig langtfra nok. Det siger ngo'er, FN og også Israels allierede, for eksempel USA.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, afviser, at palæstinensere sulter.

Israel er internationalt - og særligt af nødhjælpsorganisationer - blevet kritiseret for at blokere for nødhjælp til Gazastriben.

Israel bestemmer, hvor mange lastbiler med mad og medicin som får lov at krydse over grænserne til Gaza. Det er alt for få i forhold til behovet, lyder kritikken.

Nødhjælp er endda begyndt at blive nedkastet fra luften, så mere når frem. USA har planer om at bygge en midlertidig havn for, at hjælpen når frem.

Mette Frederiksen kalder den humanitære situation i Gaza for "katastrofal".

- Tusindvis af tabte liv. Adgangen til humanitær hjælp er ekstremt udfordret. Det skal der rettes op på. Det handler først og fremmest om at få mange flere lastbiler med nødhjælp ind i Gaza. Og om sikker adgang for nødhjælpsarbejdere, skriver hun.

Hun mener, at den eneste løsning på sigt er en to-statsløsning.

Krigen i Gaza begyndte, da den militante bevægelse Hamas 7. oktober udførte et voldsomt angreb mod Israel. Cirka 1200 blev dræbt, og 240 blev taget som gidsler.

Derefter erklærede Israel, at Hamas skal udslettes. Den operation har siden været i fuld gang med både omfattende bombardementer og offensiver på landjorden i Gaza.

Ifølge Hamas-myndigheder er mere end 31.000 dræbt i Gazastriben under de israelske angreb. Netanyahu siger, at mindst 13.000 Hamas-krigere er iblandt de dræbte.

I weekenden kom Israels vigtigste allierede, USA, med en opsang til Netanyahu.

Præsident Joe Biden sagde til tv-kanalen MSNBC, at den israelske leder bør rette mere opmærksomhed mod de uskyldige, som dør på grund af de israelske angreb.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere