Den aftale om en grøn trepart, der præsenteres senere mandag, indeholder en reduktion af kvælstofudledninger for landbruget på 13.780 tons om året.
Det skriver TV 2, som er i besiddelse af aftalen, der afslutter lang tid med politiske forhandlinger.
Her har det været et stridspunkt, hvilken af tre modeller fra Finansministeriet aftalen skulle indeholde for landbrugets udledning af kvælstof.
I den - set fra landmændenes synspunkt - hårdeste model, skulle der reduceres med 14.100 tons om året, mens den blødeste model indeholdt reduktioner for 12.900 tons om året.
Bornholm undtages i aftalen fra de regler, der gælder for andre områder. Det skyldes, at en stor del af kvælstofudledningen omkring øen kommer fra andre lande.
Ifølge TV 2 står SVM-regeringen samt SF, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance bag aftalen. Det har været vigtigt for regeringen at få en bred politisk aftale, som også kan holde til efter næste folketingsvalg.
Ministeriet for Grøn Trepart har inviteret til pressemøde i ministeriet mandag klokken 10.15, hvor en aftale vil blive præsenteret.
Søndag stemplede Enhedslisten ud af forhandlingerne, fordi partiet ikke mente, at det var muligt at nå til enighed om en aftale, der efter partiets holdning var ansvarlig nok over for klima og vandmiljø.
Længe så det ud til, at regeringen forsøgte at slippe igennem forhandlingerne med den model, der stillede de laveste krav til landbrugets udledning.
Det var der dog stor modstand mod blandt mange af de partier, der er endt med at gå med i aftalen. Derfor stod forhandlingerne også i stampe i et stykke tid, inden parterne fandt hinanden.
Den politiske aftale om en grøn trepart er krøllen på halen i den aftale om en grøn trepart, som regeringen i juni indgik med en række organisationer, herunder Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer.
Aftalen skal sammenlagt reducere de danske CO2-udledninger med mindst 1,8 millioner tons i 2030.
Foruden kravene til landmændenes kvælstofreduktioner indebærer den grønne trepart også, at der skal rejses 250.000 hektar ny skov og etableres yderligere fem naturnationalparker.
Tilsvarende skal omkring 140.000 hektar lavbundsjorde udtages og ikke længere dyrkes.
Kilde: /ritzau/