Politik

man, 25 nov 2024

Venstre kan gå til valg uden at pege på statsministerkandidat

Venstres formand, forsvarsminister Troels Lund Poulsen, siger, at hans parti kan ende med at gå til næste folketingsvalg uden at pege på en statsministerkandidat inden valget. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Venstres formand, forsvarsminister Troels Lund Poulsen, siger, at hans parti kan ende med at gå til næste folketingsvalg uden at pege på en statsministerkandidat inden valget. (Arkivfoto).

For første gang i årtier kan Venstre komme til at gå til folketingsvalg uden at pege på partiets egen formand som statsministerkandidat.

Det siger formand og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) mandag i DR-radioprogrammet "Ring til regeringen".

Her bliver han af en lytter spurgt, om han vil pege på den nuværende statsminister, Mette Frederiksen (S), som statsminister til næste folketingsvalg.

- Jeg har ikke planer om at pege på nogen som statsministerkandidater på den her side af folketingsvalget. Jeg synes, det er en god idé at få folketingsvalget afsluttet. Det, tror jeg, kommer i 2026, og hvad der så sker efter det folketingsvalg, det kommer jeg så til at tage stilling til, siger han.

- Det afhænger ikke mindst af, hvordan Venstres muligheder er. Det kan betyde, at vi går efter at søge indflydelse, enten ved at sidde i regering, og så må vi se, hvem der måtte have lyst til det, eller at vi kommer til at være i opposition, siger Troels Lund Poulsen.

Venstre har siden årtusindskiftet siddet på statsministerposten i årene 2001 til 2011 med først Anders Fogh Rasmussen og dernæst Lars Løkke Rasmussen som statsminister og siden fra 2015 til 2019 med Løkke som regeringschef.

Før seneste folketingsvalg i november 2022 garanterede daværende Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, at partiet ikke ville pege på Mette Frederiksen som statsminister.

Venstre brød dog løftet og gik med i SVM-regeringen, som siden er blevet meget upopulær i befolkningen.

I mandagens politiske meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau, står regeringen til blot 32,4 procent af stemmerne, hvilket svarer til 58 mandater.

Ved valget i 2022 fik regeringspartierne tilsammen 50,1 procents opbakning fra vælgerne, hvilket udløste 89 mandater.

Troels Lund Poulsen konstaterer i "Ring til regeringen", at "det er jo trist, at man mister opbakning i forhold til de danske vælgere", men ellers henholder han sig til, at det går op og ned med politiske meningsmålinger.

Det er tredje uge i træk, at regeringen står til en opbakning fra under en tredjedel af vælgerne i Voxmeters målinger.

Næste folketingsvalg skal senest finde sted i oktober 2026.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Ellemann-Jensen bliver ny vicedirektør i Dansk Erhverv Tidligere formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen får vicedirektørstilling i... Læs mere
Andel Energi kritiseres for at vildlede forbrugere Forbrugerombudsmanden kritiserer virksomheden og mener, at nogle kunder kan have... Læs mere
Regeringen leverer store aftaler men skraber bunden En sundhedsreform, en grøn trepart og en finanslov. Regeringen leverer politisk... Læs mere