Pressemeddelelse

tor, 02 feb 2023

I Jonas Vingegaards hjemby er Arnes virksomhed gået i udbrud på den grønne omstilling

I EU-projektet ECSMV kunne en virksomhed få op 57.735 kr. til at hyre en konsulent til at hjælpe med den grønne omstilling. Virksomhederne skulle – med fuldt tilskud - selv lægge 114 arbejdstimer. ”Je

Pressemeddelelse

18.1.2023 09:01:30 CET | Erhvervsstyrelsen

Stort EU-projekt har gjort virksomheder i Region Midtjylland grønnere og mere konkurrencedygtige. NIC Denmark i Glyngøre fik en grøn forretningsmodel, som med snusfornuftige løsninger og grønne investeringer har styrket virksomheden over for leverandører, kunder og konkurrenter.

Glyngøre er blevet kendt som Tour de France-vinderen Jonas Vingegaards hjemby. Men byen ved Limfjorden er også hjemsted for en virksomhed, der i den grad er gået i udbrud på den grønne omstilling.

Nordic Innercore Denmark (NIC  Denmark), der leverer præfabrikerede materialer til byggeindustrien, har i flere år arbejdet på at spare på energien og råvarerne og ledt efter metoder til at genanvende sit affald. 
Og der skete for alvor noget, da NIC Denmark for et års tid siden blev optaget i EU-projektet Energieffektivitet og CO2-besparelser i virksomheder i Region Midtjylland (ECSMV). 

Det siger manager Arne Spicer Lindgren, som ejer virksomheden sammen med direktør Helle Frostholm Skærbech:

”ECSMV har på kort tid fået sparket os videre i den grønne omstilling, som vi var begyndt på nogle år tidligere. Vi har nu en grøn forretningsmodel, som giver os konkurrencefordele, sparer energi og materialer – og skåner miljøet for noget CO2-belastning.” 

Medarbejderne går forrest i den grønne omstilling

I Glyngøre-virksomheden blev den grønne omstilling igangsat for nogle år siden, da medarbejderne blev præsenteret for virksomhedens ”grønne DNA”.

”Vi havde et ønske om, at hele virksomheden deltog i den grønne omstilling, og at alle medarbejdere havde samme holdning til tingene. Ellers kom vi ingen vegne,” siger Arne Spicer Lindgren.

Han tilføjer:

”I dag tænker hele virksomheden grønt, fx begyndte medarbejderne at slukke lyset i produktionshallen under frokostpausen, fordi de havde regnet ud, at der kunne spares en del penge på strøm. Så er man virkelig gået i udbrud i den grønne omstilling.”

ECSMV styres til daglig fra Ringkøbing-Skjern Kommune, som samarbejder tæt med de lokale erhvervsråd i kommunerne i Region Midtjylland. Det tætte samarbejde er udmøntet i 175 grønne forretningsmodeller til virksomheder, som kan få stor betydning for den grønne omstilling:
De 175 forretningsmodeller har anvist potentiale for besparelser på 340.000 gigajoule og 28.000 tons materialer og tons, mens miljøet potentielt kan aflastes for 56.000 tons CO2.

Projektleder Henrik Westerby, Ringkøbing-Skjern Kommune, er imponeret over tempoet i den grønne omstilling:

”I projektets levetid har vi mærket en stigende interesse. Det er tydeligt, at der nu er mange flere virksomheder, som interesserer sig for strømforbrug og CO2-udledning, end for bare tre år siden, da projektet startede.”

Lokalt engagement bag projektsucces

Projektet har for alvor bygget bro mellem kommunerne og erhvervsrådene, og samarbejdet har fået tårnhøje karakterer i en ekstern COWI-evaluering. For Henrik Westerby er det det lokale engagement, der har sikret succesen i projektet:

”Den grønne omstilling kræver ”boots on the ground”. Flere små virksomheder er kun kommet med i projektet, fordi vores lokale folk har mødtes med ejerlederne, har drukket kaffe med dem og haft en god snak om potentialet i at blive grønnere. Og når vi taler med kommunerne og erhvervsrådene, så er det tydeligt, der stadig er mange virksomheder, som gerne vil have et skub i en grønnere retning.”

Hos NIC Denmark blev der med konsulenten i hånden arbejdet med tre områder: Certificering af materialer, energibesparelser og udnyttelse af restprodukter. 

  • Energiforbrug: Virksomheden udskiftede udsugningsanlægget på fabrikken med et moderne anlæg, som bruger halvt så meget strøm. Næste skridt er at udskifte naturgasfyret med varmepumper.
  • Materialer og affald: NIC Denmark har indledt et samarbejde med Convert i Nors om at aftage virksomhedens rester af MDF-plader, der tidligere røg på forbrændingen. Nu nedbryder Convert MDF-affaldet og presser det til nye plader.
  • Certificeringer og mærkninger: NIC Denmark startede med FSC-certificering og Svanemærket. I ECSMV er den tekniske ETA-godkendelse og miljøvaredeklarationen EPD kommet til. Desuden er produktionsfaciliteterne ved at blive certificeret.

For en virksomhed som NIC Denmark, der er i bygge- og anlægsbranchen, er certificering og mærkning helt afgørende, understreger Arne Spicer:

”I dag kan man ikke være leverandør til byggerier uden at have certificeringer, og man kan heller ikke undgå at skulle have godkendelse på produktionsfaciliteter. Derfor spørger vi i dag alle underleverandør om, hvilken certificering de har på deres produkter.”

Helle Frostholm Skærbech tilføjer, at den grønne forretningsplan har styrket forretningen direkte: 

”Det har virkelig åbnet vores øjne for, at vi kan brande os selv på at være grønne og cirkulære. Det har stor betydning for vores kunder, at de har en leverandør, der har styr på den slags.” 

FAKTA Om Energieffektivitet og CO2-besparelser i virksomheder i Region Midtjylland (ECSMV)

ECSMV øgede energieffektiviteten og reducerede CO2-udledningen blandt små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland. Virksomheder, der deltog i ECSMV, modtog op til 57.375 kr. i tilskud til rådgivning til udvikling af en forretningsmodel, der anviser konkrete potentialer for energi- og materialebesparelser og for CO2-reduktion i virksomheden og i dens værdikæder. Virksomheder, der ville udvikle en grøn forretningsmodel, kunne få investeringstilskud til implementering af den grønne forretningsmodel. 
ECSMV startede i september 2018 og sluttede med udgangen af 2022. Projektet blev drevet af Ringkøbing-Skjern Kommune i partnerskab med Skive Kommune og Aarhus Kommune. EU’s Regionalfond støttede i 2018 projektet med 15 mio. kr. og har desuden støttet yderligere i 2020 (2 mio. kr.) og 2021 (4 mio. kr.).

FAKTA om EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 investerede EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skulle skabe vækst og beskæftigelse i hele landet.

Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark. 

Derfor medfinansierede EU's Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
  • Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med byer over 30.000 indbyggere

Andre læser også

Ryanair forventer væsentligt lavere billetpriser i sommermåneder En gennemsnitlig rejse hos Ryanair har i første kvartal været 15 procent billi... Læs mere
Partier vil stramme loven for at fjerne dømte fra boligområder Boligforeninger har svært ved at smidt kriminelle ud af deres lejemål. Partier... Læs mere
Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere