Pressemeddelelse

man, 15 maj 2023

CCUS-pulje afgjort: Ørsted bliver pioner inden for CO2-fangst i Danmark

CCUS-pulje afgjort: Ørsted bliver pioner inden for CO2-fangst i Danmark - Jannick Buhl

Pressemeddelelse

15.5.2023 10:11:43 CEST | Dansk Fjernvarme

Ørsted vinder Danmarks første CCUS-pulje og modtager 8 mia. kroner til at etablere CO2-fangst, transport og lagring. Dansk Fjernvarme hylder afgørelsen og ser frem til, at afgørelsen nu sætter skub i CCUS-udviklingen i Danmark.

Energistyrelsen har netop offentliggjort, at Ørsted vinder det første danske udbud til fangst, transport og lagring af CO₂. Ørsted vil dermed fange og lagre minimum 430.000 ton CO₂ om året i 20 år fra 2026 med støtte fra den ca. 8 mia. kr. store CCUS-pulje.

- Stort tillykke til Ørsted med tildelingen af den statslige støttepulje til CCUS. Det er på mange måder en stor dag for udviklingen af CCUS i Danmark, hvor der nu sættes navn på, hvem der, som nogle af de første, skal stå for etableringen af en hel værdikæde for fangst, transport og lagring af CO₂”, siger Jannick Hauschildt Buhl, der er Områdechef for CCUS og PtX i Dansk Fjernvarme.

Ved hjælp af puljen vil Ørsted sikre store CO₂-reduktioner til Danmarks klimamål ved at fange CO₂ fra Asnæsværket ved Kalundborg og Avedøreværket uden for København. Anlægget startes op i 2025 og vil levere CO2-reduktioner fra 2026.

- Ørsted driver vitale kraftvarmeværker i Danmark, og Asnæsværket samt Avedøreværket er to effektive kraftvarmeanlæg på hhv. certificeret bæredygtig træflis og halm, som begge har lang levetid og spiller en væsentlig rolle for varmeforsyningen i Kalundborg og København samt for elforsyningssikkerheden i Danmark. Gennem fangst og lagring af CO₂ fra bæredygtig biomasse vil Ørsted nu sikre minimum 430.000 ton negative emissioner og dermed levere et stort bidrag til Danmarks klimamål.

Potentiale for fangst af 7 mio. ton CO2 om året i sektoren

CCUS kan på sigt blive både et stort erhvervseventyr og levere et meget stort bidrag til opnåelse af Danmarks klimamål. Det gælder ikke mindst i fjernvarmesektoren, hvor der er et samlet potentiale for fangst af CO₂ på op mod 7 mio. ton CO₂ om året ifølge et CCUS-udspil fra Dansk Fjernvarme.

- Nu hvor det første CCUS-udbud er afgjort bliver det spændende at følge etableringen af Ørsteds projekter. Men hos myndigheder og politikere bliver der dog ikke tid til at sidde på hænderne, hvis vi skal nå Danmarks ambitiøse 2030-mål, hvor der ifølge de politiske aftaler skal fanges ca. 3,2 mio. ton CO₂ om året i 2030, siger Jannick Hauschildt Buhl og slutter:

- Der er meget at lære fra det første CCUS-udbud. Hvis vi skal have fart på udviklingen, så er der behov for en mere simpel udmøntningsmodel, hvor der fjernes en stor portion risiko fra byderne.

Blandt andet er den kommende NECCS-pulje, som henvender sig til fangst og lagring af biogen CO2 fra eksempelvis kraftvarmeanlæg, stadig ikke faldet på plads.

I forbindelse med endelig behandling af NECCS-puljen, peger Dansk Fjernvarme på, at politikerne bør udmønte de kommende puljer gennem en reel negativ afgift til fangst af biogen CO₂, mens der samtidig skal skabes klarhed om rammevilkår på tværs af værdikæden – både ift. fangstaktører og transport- og lagringsinfrastruktur.

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere