Pressemeddelelse
10.2.2023 07:40:50 CET | DI - Dansk Industri
EU’s stats- og regeringschefer blev i nat enige om, at gøre det lettere og hurtigere at give statsstøtte til udvikling af grønne teknologier. Det er et vigtigt skridt i retningen mod at fremtidssikre Europas grønne førerposition i en tid, hvor konkurrencen på den globale markedsplads spidser til.
På EU-topmødet den 9. februar blev EU’s stats- og regeringschefer enige om at forenkle eksisterende regler for statsstøtte. Samtidig åbnes døren for, at EU’s medlemslande midlertidigt kan give målrettet støtte til grønne teknologier, der er udsat for skarp - og i nogle tilfælde unfair - konkurrence fra lande uden for EU. Beslutningen giver et nødvendigt rygstød til europæiske virksomheder, der udvikler og producerer grøn teknologi, der er helt afgørende for vores grønne omstilling.
- Det er en afgørende og definerende tid for Europa. Det gælder i forhold til vores sammenhængskraft, forsyningssikkerhed, klimakamp og konkurrencedygtighed. Vi bliver udfordret fra flere verdenshjørner, og det er nu, at EU skal vise sit værd og kæmpe for europæisk erhvervsliv. Der skal skrues markant op for investeringer i grøn teknologi, hvis europæiske virksomheder skal fastholde deres globale førerposition, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
- Den grønne omstilling i Europa må ikke tabe tempo. Derfor giver det god mening med målrettet og midlertidig statsstøtte i grønne teknologier, som er afgørende for vores vækst og velstand. Fælles, koordineret statsstøtte bliver ét af de greb, der skal tages fat på, så det ikke resulterer i et internt statsstøttekapløb i EU, som vi alle i sidste ende taber på, siger Lars Sandahl Sørensen.
DI-topchefen peger blandt andet på grønne teknologier som grønt brint, fangst og CO2-lagring, vedvarende energi, energieffektivitet, bioteknologi og vandteknologi som områder, der skal investeres i. Det er også alle områder, hvor danske virksomheder har unikke styrkepositioner – både i Danmark og globalt.
Meldingen fra Bruxelles kommer efter flere måneders hovedbrud i EU i kølvandet på den gigantiske amerikanske klimapakke, Inflation Reduction Act. I USA giver man landets grønne industri en stor kapitalindsprøjtning og skatterabatter. Europæiske virksomheder har mulighed for at få del i klimapakken, hvis de investerer, producerer og skaber arbejdspladser i USA. EU stiller ikke samme krav til amerikanske virksomheder den anden vej rundt, og det er blandt andet med til at skævvride konkurrencen.
- Det er fantastisk at USA for alvor har stemplet ind i klimakampen, og mange danske virksomheder kan også få del i den store klimapakke. Det er entydigt godt. Men det har samtidig skabt nogle udfordringer for EU, som vi skal løse i fællesskab. Det er vores velstand og vækst, der er på spil, og derfor er det så vigtigt, at EU skruer op for den grønne omstilling, når vores konkurrenter gør det. Hvis erhvervslivet får bedre rammevilkår, kan vi skabe den grønne fremtid, vi alle ønsker os, siger Lars Sandahl Sørensen.
- Det må ikke være sværere at drive virksomhed i Europa end eksempelvis i USA. I årevis har danske virksomheder været førende inden for udviklingen af grønne teknologier. Hvis Danmark og Europa skal fastholde den grønne førerposition, skal alle bump på handelsvejene i EU’s indre marked fjernes. Det kræver et opgør med langsommelige processer, bureaukrati og tunge administrative systemer, siger Lars Sandahl Sørensen.
Danmark har i mere end 30 år har haft enorm glæde og gavn af EU’s indre marked, men der er et stort behov for at rydde op i tunge processer og systemer, der i mange tilfælde forsinker eller spænder ben for teknologiudviklingen i EU.
- Det er på tide, at EU tager et opgør med bøvl og byrder, som også står i vejen for, at virksomheder kan konkurrere. Det skal ikke tage syv år for en virksomhed at få godkendt et produkt i EU, når det kan klares på under den halve tid i eksempelvis USA, siger Lars Sandahl Sørensen.