Pressemeddelelse

man, 27 feb 2023

Grønne danske virksomheder rykker til Indien

Dansk Industri

Pressemeddelelse

27.2.2023 06:00:00 CET | DI - Dansk Industri

Fra i dag mandag er 38 store danske energi- og vandvirksomheder sammen med D.K.H. Kronprinsparret og to danske ministre på Danmarks hidtil største erhvervsfremstød i Indien. Her vil de skabe forbindelser og indgå aftaler, der vil øge eksporten og tilstedeværelsen i Indien i de kommende mange år.

Ud over de mange danske virksomheder og Kronprinsparret deltager Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og klima,- energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard i erhvervsfremstødet. Alle skal de i løbet af de kommende dage mødes med helt centrale indiske beslutningstagere og virksomheder i Delhi og Chennai. I alt er der cirka 500 deltagere til hvert arrangement under besøget.

- Markedet i Indien er jo kæmpestort, og med landets relativt nye grønne ambitioner, så er der virkelig store muligheder for danske virksomheder. Især de grønne. Danske virksomheder får nu en reel mulighed for at bidrage til Indiens grønne omstilling, siger politisk direktør i DI, Emil Fannikke Kiær, der er på plads i Delhi fra i dag.

Indiens første strategiske grønne partnerskab blev indgået med Danmarks regering i 2020, og erhvervsfremstødet er en udløber af den aftale. Indien, der i 2023 ifølge FN forventes at overhale Kina som verdens folkerigeste land, har som mål at opnå en installeret kapacitet af vedvarende energi på hele 500 GW i 2030.

- Der er brug for stærke dansk-indiske relationer, hvis vi skal sikre et langvarigt samarbejde. Indien er på alle måder ikke til at komme uden om. Landets grønne ambitioner er store, så markedet for Danmarks grønne virksomheder er enormt. Det skal nu udnyttes af danske virksomheder til konkrete kontrakter, samarbejder og aftaler. Jeg glæder mig til at følge op og støtte de mange danske virksomheders fremstød herude, siger Emil Fannikke Kiær.

DI-direktøren oplever hos delegationen det stærke engagement i at åbne døren yderligere til det indiske marked. Allerede på forhånd er der gjort klar til underskrivelse af hele 15 erhvervsaftaler mellem danske og indiske virksomheder, såkaldte MoU’s, under besøget. Aftalerne vil blive underskrevet ved en ceremoni i Delhi.

- Det er en stor og stærk delegation, der stiller i Indien. Når erhvervslivet og regeringen stimler sammen overfor de indiske beslutningstagere, så bliver det i den grad bemærket. Vi er selvfølgelig også meget glade for Kongehusets store engagement i forbindelse med dette besøg, der er helt utroligt vigtig for at styrke de dansk-indiske relationer, siger Emil Fannikke Kiær.

Det er virksomheder som Ørsted, Siemens, LM Wind Power, Cowi, Danfoss, Grundfos, Topsoe og AP Møller-Maersk, der er på plads i Indien.

- Danske virksomheders løsninger og produkter inden for energieffektivitet, vedvarende energi og vandteknologi kan skaleres og virkelig gøre en forskel i Indien. Indien er et kæmpe land med enorme muligheder, og jeg forventer et stort skub i særlig grøn eksport i de kommende år. Dette erhvervsfremstød er et godt skridt på vejen, siger Emil Fannikke Kiær.

”Danmark har kompetencerne, Indien har skalaen”, sagde Indiens premierminister Narendra Modi, om det mulige grønne samarbejde mellem de to lande, da han var på besøg i Danmark sidste år. For Indien er allerede verdens tredjestørste energiforbruger. I de kommende år vil deres energiforbrug øges kraftigt, og i dag er 70 procent af landets energi fra kul og olie.

Dansk eksport af varer og tjenester til Indien satte rekord i 2021 med et samlet omfang på næsten 20 mia. kr. I løbet af de seneste 15 år har danske virksomheder seksdoblet sine investeringer i Indien, der i dag også er det land, hvor danske virksomheder har næstflest ansatte.

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere