Pressemeddelelse
14.2.2023 13:46:59 CET | Dansk Fjernvarme
I 2040 vil det være muligt at indfange knap 11 mio. ton CO2 fra de danske skorstene og biogasanlæg, vurderer Energistyrelsen i en ny fremskrivning. Potentialet er kæmpestort, og derfor skal rammerne tilpasses og konkurrencemodel for affaldsenergien stoppes, mener Dansk Fjernvarme.
Der er kæmpe potentiale for CO2-fangst i den danske fjernvarmesektor.
Det viser en ny opgørelse over mulighederne for CO2-fangst i Danmark, lavet af Energistyrelsen. I rapporten opjusterer Energistyrelsen det danske fangstpotentiale med 1 til 2 mio. ton i forhold til samme periode sidste år, så vurderingen nu lyder på 5,4 – 10,8 mio. ton CO2 i 2040
Det opjusterede potentiale stemmer meget godt overens med Dansk Fjernvarmes estimater for fjernvarmesektorens CO2-potentiale.
- Dansk Fjernvarme vurderer, at der er et potentiale på 3,5-7,5 mio. ton i 2030. I fjernvarmesektoren er der stor interesse for etablering af CO₂-fangst på både affaldsenergianlæg og kraftvarmeanlæg baseret på bæredygtig biomasse. CO₂-fangst på disse anlæg kan bidrage med store CO₂-reduktioner til de danske klimamål, hvor den indfangede CO₂ efterfølgende kan lagres i undergrunden eller benyttes til produktion af grønne brændsler, siger Jannick H. Buhl, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.
Energistyrelsen inkluderer punktkilder i form af affaldsforbrændingsanlæg, fjernvarme- og kraftvarmeværker, biogasopgraderingsanlæg og industrianlæg, der er omfattet af CO2-kvoteordningen. I dette års analyse er flere el- og fjernvarmeproducerende anlæg samtidig inkluderet
Kæmpe CO2-fangst potentiale ved affaldsenergianlæg
Fangstpotentialet for affaldsbrændingen ligger på 1,3 – 2,7 mio. ton per år i 2040, vurderer Energistyrelsen. Der er derfor kæmpe potentiale for indfangelse af CO2 på affaldsenergianlæg. Men en række rammer modarbejder muligheden for at indfri potentialet på anlæggene, mener Dansk Fjernvarme.
- Hvis potentialet skal realiseres, så er det bydende nødvendigt, at politikerne og myndighederne hurtigst muligt sikrer de nødvendige rammevilkår for de selskaber, der skal fange CO₂ en, siger Jannick H. Buhl og fortsætter:
- Det lovforslag om konkurrenceudsættelse af affaldsenergien, som netop er blevet sendt i høring, skal droppes. Formålet med det er at opnå en CO2-reduktion på 0,14 mio. ton ved at indføre konkurrence fra 2025 og herefter nogle år senere indføre stramninger, der får 30 pct. af kapaciteten til at gå konkurs senest i 2030. Der vil derfor de næste 5-7 år være usikkerhed om, hvilke anlæg der skal lukke, som vil umuliggøre CO2-fangst på anlæggene. Potentialet på at indfange 2-3 mio. ton CO2 bør være i fokus i stedet for konkurrence og konkurser.
Derudover opfordrer Dansk Fjernvarme til, at der indføres en reel negativ CO2-afgift ved fangst af biogen CO2, samt at der åbnes op for, at CO2-fangst kan etableres som en del af hovedaktiviteten for kommunale selskaber.
- Og rammevilkårene skal på plads inden udgangen af 2023, hvis selskaberne skal nå at etablere CO₂-fangst inden 2030, slutter Jannick H. Buhl.