Pressemeddelelse

fre, 14 jul 2023

Nordjyske SMV’er forventer flere krav til miljø- og klimadokumentation

Nordjyske SMV’er forventer flere krav til miljø- og klimadokumentation

Pressemeddelelse

13.7.2023 07:28:00 CEST | Erhvervshus Nordjylland

56% af nordjyske SMV’er bliver i dag mødt af krav til dokumentation af miljø- og klimamæssige forhold, men langt fra alle SMV’er kan indfri kravene. Løsningen er uddannelse, information og vejledning – ikke mindst for de mindste virksomheder.

I løbet af det sidste halve år, har mere end halvdelen af de nordjyske SMV’er oplevet, at myndigheder, kunder og medarbejder har stillet krav til dokumentation af miljø- og klimamæssige forhold som eksempelvis klimaaftryk og CO2-udledning. Det viser en analyse gennemført af Epinion for Danmark Erhvervsfremmebestyrelse.

Det er krav, som SMV’erne ved kun vil stige i fremtiden. Ud over myndigheder, kunder og medarbejdere, forventer virksomhederne også, at investorer, banker og kapitalformidlere vil skærpe deres krav til bæredygtighed. Indtil nu er kun 25% af SMV’erne i Nordjylland blevet mødt af krav til dokumentation af bæredygtighed fra investorer, banker og kapitalformidlere. Dette tal forventer SMV’erne vil stige til 42% inden for det nærmeste halve år.

”Vi genkender tydeligt den tendens, analysen peger på. Bæredygtighed er absolut det område, vi vejleder oftest om ude blandt de nordjyske virksomheder. Når vi møder virksomheder, har de typisk brug for hjælp til områder som afrapportering og dokumentation. Vi oplever også, at flere, især mindre virksomheder, kan have svært ved at gennemskue, hvor og hvornår de skal gå i gang med arbejdet. Det kræver en del ressourcer at sætte sig ind i lovgivning, omfanget osv., og her har en mindre virksomhed på tre-fire medarbejdere knap så mange medarbejdere at trække på”, fortæller Christian Albrechtsen, der er forretningsudvikler i Erhvervshus Nordjylland.  

Ikke alle SMV’er i Nordjylland kan leve op til kravene

Tallene fra analysen viser, at kun 26% af de nordjyske virksomheder har kompetencerne til at dokumentere virksomhedernes påvirkning af miljøet og klimaet. 

Det står i kontrast til, at over halvdelen af virksomhederne forventer at blive mødt af krav. Måske derfor er flere virksomheder begyndt at uddanne medarbejdere og søge viden inden for området. Inden for det seneste år har 51% af de nordjyske SMV’er arbejdet med deres klimaaftryk, CO2-udledning, cirkulær økonomi og genanvendelse.

”Virksomhederne er godt klar over, at efterspørgslen efter bæredygtighed og dokumentation stiger, så det er en positiv udvikling, at stadig flere SMV’er arbejder struktureret med områderne. I Erhvervshus Nordjylland får vi også flere og flere henvendelser fra nordjyske SMV’er, der ønsker vejledning på området. I år har vi allerede haft 212 vejledninger af nordjyske SMV’er i forhold til bæredygtighed. Det ligger tæt på niveau med sidste års totale vejledninger, hvor havde 225 vejledninger. Øget information og vejledning er den rette vej at gå for SMV’erne, ved at uddanne og hjælpe virksomhederne kan vi mindske den forskel, der er på antallet af virksomheder, der bliver mødt af krav til dokumentation, og det faktiske antal virksomheder, der er i stand til reelt at dokumentere deres arbejde med bæredygtighed”, forklarer Christian Albrechtsen.  

To nordjyske virksomheder, som arbejder med bæredygtighed

Case: Glaseksperten
En af de nordjyske virksomheder, der har oplevet stigende krav, er Glaseksperten i Hjørring. Alle i byggebranchen har siden 1. januar i år skullet dokumentere klimapåvirkningen i nybyggeri over 1.000 kvadratmeter, og fra 2025 gælder kravene for alt nybyggeri. Derfor arbejder Glaseksperten intensivt med at dokumentere deres klimapåvirkning, og i cirka halvandet år har de haft bæredygtighed øverst på dagsordenen. Blandt andet ved at fokusere på dokumentation af CO2-udledningen fra virksomhedens produkter, og ved at vejlede virksomhedens kunder om bæredygtighed. I arbejdet har de involveret deres kunder for at blive klogere på, hvordan de imødekommer deres krav til bæredygtighed. Flere medarbejdere har været på kursus for at få opbygget kompetencer, blandt andet inden for kortlægning af CO2.

Case: DRINX
Siden etablering af DRINX i 2015 har bæredygtighed været en vigtig del af virksomhedens DNA. De har arbejdet med FN’s Verdensmål, bæredygtighedsstrategi og et bæredygtighedsprogram. I dag arbejder DRINX med fire strategiske områder inden for bæredygtighed, de er: Miljø/klima, affaldsreduktion, bæredygtig vækst og sundhed/trivsel. De har fået testet og prioriteret tiltag og verificeret, at de kommer til at gøre en forskel for både bæredygtigheden og forretningen. Derudover opgør og synliggør DRINX deres kunders CO2-aftryk, så kunderne får et overblik over, hvilket aftryk de sætter. Affaldsreduktion er blevet sat i system, og kunderne bliver tilbudt en returordning på emballage, og generelt har virksomheden øget fokus på genbrug.

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere