Pressemeddelelse

fre, 11 aug 2023

Norlys leverer stabil indtjening i et mere normalt energimarked

Corn field with power poles and wind turbines. Photo taken in autumn sunlight shortly before sunset.

Pressemeddelelse

8.8.2023 10:07:40 CEST | Norlys

Indtjeningen i Norlys’ kerneforretning udviklede sig stabilt i første halvår af 2023, som er præget af, at energimarkederne er faldet til ro. Pengene bruges til blandt andet rekordstore it-investeringer for at sikre koncernens fremtidige vækst.

Energimarkederne er i første halvdel af 2023 faldet til ro, og energipriserne er tilbage på et mere normalt niveau. Alligevel holder forbrugerne fast i de gode vaner med at spare på energien.

Det er hovedårsagen til, at energi- og telekoncernen Norlys kommer ud af første halvdel af 2023 med et driftsresultat på 1,3 milliarder kroner mod 1,7 milliarder kroner samme periode året før.

- Det er rigtig positivt, at forbrugerne holder fast i de gode vaner fra efteråret med at spare på strømmen. Men som en virksomhed, der blandt andet lever af at sælge strøm, har det naturligvis også betydning for vores bundlinje, siger Gert Vinther Jørgensen, der er økonomidirektør i Norlys.

For Norlys’ kerneforretning – salg og distribution af energi, tv og internet - lander driftsresultatet på samme niveau som første halvår 2022.

- Det er vigtigt, at vi fastholder lønsomheden i hele koncernen, og der er det ikke mindst vigtigt med en stabil kerneforretning. For det er hele fundamentet for, at vi kan indfri vores ambitioner om at investere i digitalisering og grøn omstilling. I det lys mener vi, at halvåret er bestået, siger Gert Vinther Jørgensen.

Rekordhøje investeringer

Den stabile indtjening muliggør, at Norlys i 2023 kan investere et rekordstort beløb i udvikling af koncernen. Foruden investeringer i at opbygge en ladestanderforretning til elbiler og den fortsatte udbygning af elnettet og fibernettet betyder store it-udviklingsprojekter, at Norlys i 2023 samlet forventer at investere 4 milliarder kroner mod 3 milliarder kroner i 2022.

- Det er vigtigt, at vi kan investere i at transformere virksomheden og geare den til yderligere vækst de kommende år. Vi har lige nu flere store vigtige it-udviklingsprojekter i gang, og dem håber vi også at få glæde af, når vi forhåbentlig skal i gang med at integrere Telia i vores forretning næste år, siger Gert Vinther Jørgensen.

Norlys og Telia Company underskrev i april en foreløbig aftale om, at Norlys køber Telias danske forretning. Bliver handlen godkendt af Norlys’ repræsentantskab og de danske konkurrencemyndigheder, overtager Norlys forventeligt Telia Danmark i første kvartal 2024.

0-tarif giver 750 millioner i rabat til andelshaverne

For hele året forventer Norlys et lavere resultat end i 2022. Det skyldes blandt andet, at indtjeningen i det delejede datterselskab Norlys Energy Trading som følge af mere stabile energipriser nu ligger på et helt andet niveau, end den gjorde i 2022. Resultatet for 2023 påvirkes også af en stor rabat til Norlys’ 800.000 andelshavere.

- Norlys’ rekordoverskud i 2022 betyder, at Netselskabet N1, som Norlys ejer, i årets sidste fem måneder har valgt at ophæve den såkaldte nettarif. Det svarer til en rabat på 750 millioner kroner til andelshaverne, og det får naturligvis også en effekt på koncernens samlede resultat for 2023, siger Gert Vinther Jørgensen.

 1. halvår 20231. halvår 2022Omsætning 8,3 mia. kr.8,7 mia. kr.Dækningsbidrag 2,4 mia. kr.2,7 mia. kr.Driftsresultat (EBITDA)1,3 mia. kr.1,7 mia. kr.Resultat før skat0,5 mia. kr.0,5 mia. kr.*Investeringer (CAPEX) 1,7 mia. kr.1,4 mia. kr.
 *= Uden gevinst fra salg af minoritetsandel af Norlys fibernet.

Andre læser også

Vores naturgasforbrug fortsætter med at falde Det danske forbrug af naturgas faldt 3,6 procent sidste år, samtidig med at vi ... Læs mere
EL-leder kalder EU-valg for mistillidserklæring til regeringen Regeringen bør udskrive valg efter ”mistillidserklæring” ved EU-valg, mene... Læs mere
Hver anden ansøger til erhvervsuddannelse har over tre kvarter til skole Knap halvdelen af alle ansøgere til erhvervsuddannelserne har mere end 45 minut... Læs mere
Meta udsætter træning af kunstig intelligens i Europa efter kritik Efter pres fra datasikkerhedsmyndigheder udskyder Meta planer om at anvende brug... Læs mere
Novo-topchef skal forklare sig om høj pris på lægemidler i Senatet Lars Fruergaard Jørgensen har sagt ja til at svare på spørgsmål om prissætn... Læs mere