Pressemeddelelse

tir, 04 jul 2023

OKNygaard genvinder offentligt udbud med konkrete bæredygtighedskrav

OKNygaard anvender bl.a. elbiler i driftskontrakten med Herlev Kommune som et led i reduktion af CO2 under transport.

Pressemeddelelse

4.7.2023 08:00:00 CEST | OKNygaard A/S

Anlægsgartnervirksomheden OKNygaard, der netop har eftersøgt mere bæredygtighed i offentlige udbud, har genvundet driftskontrakten med Herlev Kommune, hvor miljømæssig bæredygtighed er i fokus. Tiltag inden for bl.a. CO2-reduktion, genbrug af materialer og biodiversitet fik afgørende betydning. 

For nylig gik OKNygaards adm. direktør, Ole Kjærgaard, ud og kaldte på øget fokus på bæredygtighed og grøn omstilling i kommunernes udbud. Et vigtigt opråb for at skubbe på den bæredygtige udvikling i den offentlige sektor, så kommunerne også husker at honorere de virksomheder, der vælger at investere tid og penge i alternative løsninger, der i højere grad tager hensyn til miljø og klima.

Der er heldigvis flere ambitiøse kommuner, der tør sætte handling bag de grønne visioner – heriblandt Herlev Kommune, der i et nyt udbud om gartneropgaver og vintertjenester prioriterer leverandører, der bedst muligt kan sikre miljø- og naturhensyn i deres opgaveløsning, herunder CO2-udledning fra transport, materialetyper og biodiversitet. Derfor er det også en sejr for OKNygaard, der netop har genvundet den 4-årige driftskontrakt med Herlev Kommune - bl.a. grundet anlægsgartnervirksomhedens dokumenterbare tilgang til miljømæssig bæredygtighed.

Når grøn omstilling bliver til konkrete kriterier

Hos OKNygaard glæder de sig over Herlev Kommunes krav til deres præsentation inden for miljø – og at bæredygtighed har haft afgørende betydning i evalueringen, fortæller Stig Hvelplund, der er tilbudschef for OKNygaard Drift: 

”Det styrker den grønne omstilling, når vi som bydende virksomhed ’tvinges’ til at tænke miljøhensyn og bæredygtighed ind i vores løsninger. Det gør vi allerede i OKNygaard, men det er netop denne skubben på en grønnere udvikling, vi har efterspurgt længe’’, udtaler han og fortsætter: 

’’Jo mere konkrete udbudskriterier fra kommunerne, jo bedre tilbud kan vi levere. Som et led i opgaveløsningen ved Herlev Kommune kører vores medarbejdere i elbiler, og maskinerne er eldrevne eller kører på HVO-biodiesel. Vi benytter elektronisk ruteplanlægning som en måde at begrænse transport, ligesom vi skal genbruge materialer. Det gøres f.eks. ved at anvende sand fra kommunens børnehavers sandkasser i blomsterenge eller ved at aflevere afklippede grene til foder i Zoologisk Have." 

Biodiversiteten kommer til at blomstre

Det er dog ikke kun større miljøhensyn, der har sat dagsordenen for OKNygaards udførelse af grøn drift hos Herlev Kommune. Også kommunens biodiversitet - mangfoldigheden af arter i naturen – skal øges. Som en del af udbudskravene har OKNygaard udarbejdet en plan for at skabe mere vild natur, der gavner biodiversiteten. Den involverer bl.a. workshops om biodiversitet og inspirationsture til forskellige lokationer, hvor grøn drift er blevet gentænkt.

Men OKNygaard vil også gentænke måden, de drifter Herlev Kommunes arealer på, fortæller Stig Hvelplund:

”Vi har omfattende erfaring med, hvordan man skaber biodiversitet på eksisterende arealer, og en af de bedste løsninger er at omlægge måden, græsset bliver slået på. Derfor kommer vi til kun at klippe græsarealerne én gang om året og i forskellige etaper af hensyn til levestederne. Som borger eller besøgende i kommunen vil man derfor bl.a. komme til at opleve højt naturgræs, der har til formål at skabe levesteder for insekter og gode vækstbetingelser for nye urter og planters blomstring”, afslutter Stig Hvelplund fra OKNygaard.

Faktaboks:

Driftskontrakten mellem OKNygaard og Herlev Kommune er gældende for en 4-årig periode med start 1. april 2023. 

Kontrakten indeholder både grøn drift og vintertjeneste. OKNygaard har 14 folk gående i Herlev Kommune for at løfte opgaven.

Den genvundne driftskontrakt med Herlev Kommune har kastet et pilotprojekt af sig, hvor OKNygaard sammen med SAC Biler A/S skal bruge de næste 12 måneder på at indsamle data om brugen af elbiler ved den type driftsarbejde, som anlægsgartnervirksomheden bl.a. udfører hos Herlev Kommune.

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere