Pressemeddelelse

tir, 23 maj 2023

Professor i arkæologi Mette Løvschal modtager Victor Albeck-prisen 2023

Foto: Anne Kring

Pressemeddelelse

23.5.2023 10:43:04 CEST | Aarhus Universitet

Onsdag d. 24. maj uddeler Aarhus Universitets Forskningsfond Victor Albeck-prisen, som er opkaldt efter én af universitetets grundlæggere. Prisen på 100.000 kr. går til professor i arkæologi Mette Løvschal, som forsker i menneskabt natur.

Professor i arkæologi Mette Løvschal bevæger sig gennem tusinder af år, når hun graver sig gennem hedelandskabernes historie. Ved at sammenstille satellitbilleder, udgravninger, pollenanalyser og meget mere kan hun vise, hvordan heden er opstået og blevet vedligeholdt gennem årtusinder.

Nu modtager Mette Løvschal Victor Albeck-prisen for sin innovative forskning i forholdet mellem menneske og natur, som kan blive en vigtig brik i den grønne omstilling.

”Den måde, de danske skove, enge, marker og heder ser ud på, skyldes årtusinders kompliceret samspil mellem mennesker, dyr og landskabsforandringer. Jeg mener ikke, menneske og natur er modsætninger, men at vi vil lykkes langt bedre med den grønne omstilling, hvis vi i højere grad giver kulturlandskaber en stemme og en plads”, siger hun.

Gnuer og zebraer kan ikke komme forbi

Menneskets forhold til naturen er den røde tråd i Mette Løvschals forskning, som bruges i mange forskellige sammenhænge, blandt andet i Østafrika. Her har befolkningen gennem lange tider brugt savanne som store, fælles græsningslandskaber, commons, hvor man sammen har koordineret, hvor husdyrene skal græsse. Men lige nu spreder hegn sig overalt i områderne, og Mette Løvschal har sammen med et større hold forskere fra bl.a. biologi og antropologi dokumenteret, hvad denne proces betyder:

”Konsekvensen af indhegningerne er, at de store migrationer af f.eks. gnuer, zebraer og gazeller kollapser, og at økosystemet dermed er ved at bryde sammen. Men det har også store sociale og kulturelle konsekvenser for mennesker, som pludselig ikke kan komme frem til vandressourcer under tørke. Lignende fænomener, altså gennemgribende indhegninger af jord og forbundne levemåder og økologiske systemer, der kollapser, ser vi lige nu mange steder i verden”, siger Mette Løvschal.

Forskningen bruges lokalt som et planlægningsværktøj til, hvor man skal forhindre, at der opsættes nye hegn for at sikre migrationerne.

Fakta om Mette Løvschal

  • Modtog i 2015 Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-pris
  • Modtog i 2019 et ERC Starting Grant til projektet ANTHEA
  • Modtager i 2023 Dronning Margrethe II’s Videnskabspris
  • Har udgivet sin forskning i bl.a. PNAS, Nature (Scientific Reports), Current Anthropology og World Archaeology
  • Er ansat i en delt stilling mellem Aarhus Universitet og Moesgaard Museum og arbejder på at styrke forskningssamarbejdet med den danske museumsverden, bl.a. sidder hun i Organisationen af Danske Museers arkæologiske udvalg og forskningsudvalg.   

Fakta om Victor Albeck-prisen
Aarhus Universitets Forskningsfond uddeler Victor Albeck-prisen, som er opkaldt efter én af Aarhus Universitets grundlæggere. Prisen på 100.000 kr. gives til et yngre forskertalent på Aarhus Universitet.

Andre læser også

Rockwool forventer bedre år efter fart på salg til erhvervsbyggeri Rockwool forventer nu fremgang i 2024 efter bedre salg end ventet i årets førs... Læs mere
Nik og Jay øger millionindtægt gennem selskab Hitmagerne Nik og Jay leverede et overskud på 10,8 millioner kroner i 2023 genn... Læs mere
Novonesis fastholder sine forventninger efter kæmpefusion Organisk vækst i Novonesis er fire procent i første kvartal. I 2024 forventes ... Læs mere
Flere huse er sat til salg i Jylland og på Fyn Hussalget steg i begyndelsen af maj i Jylland og på Fyn. Men i Region Hovedstad... Læs mere