Pressemeddelelse

ons, 16 aug 2023

Sådan får du Tjekpånettet

jakob_bring_truelsen-2

Pressemeddelelse

Danmark er det EU-land, hvor den største procentdel af befolkningen oplever svindel på internettet – såkaldte ’scams’. Hele 7 ud af 10 af danskerne har oplevet scams, og svindlerne bag er yderst sofistikerede, så det er sværere og sværere at navigere udenom disse svindel-websider. Derfor lancerer Punktum dk nu Tjekpånettet.dk, som skal gøre det nemmere for alle at få… tjek på nettet.

Punktum dk – tidligere DK Hostmaster – lancerer den 16 august 2023 en ny service: Tjekpånettet.dk. Websitet er en slags kusine til Sikkerpånettet.dk, som blev lanceret med stor succes tilbage i 2020.

Tjekpånettet.dk er oplysning, uddannelse og hjælp til selvhjælp

Hvor Sikkerpånettet.dk var rettet mod domæne-ejere, er Tjekpånettet.dk en service til alle internetbrugere – dog hovedsageligt dem der ikke har en professionel it-afdeling til at klare sikkerheden. 

Svindelforsøg forekommer hyppigere og er mere sofistikeret end nogensinde før. Derfor er der behov for et sted, hvor man frit og trygt kan slå et link op for at tjekke, om det er svindel eller legitimt. Det kan man nu med Tjekpånettet.dk. Men selv om sitet sammenholder mange globale kilder, er det ikke en 100% sikker ressource:

”Formålet med Tjekpånettet.dk er at oplyse, uddanne og hjælpe folk til at kunne hjælpe sig selv med at undgå at blive udsat for svindel på nettet. I takt med at vores ansvar som forvalter af det danske interne er blevet større, er Tjekpånettet.dk en naturlig udvikling af vores services.”, siger CEO Jakob Truelsen fra Punktum dk.

Konkret hjælp til en eskalerende og abstrakt problemstilling

Tjekpånettet.dk-sitet kommer rettidigt, for problemet med scams bliver værre – både herhjemme og globalt. På globalt plan har man konstateret, at antallet af rapporterede online scams er steget med mere end 100% i perioden 2019-2021, alene. Og nu ser man endda, at svindlerne er gået fra at forsøge at franarre folk småbeløb til at franarre folk millionbeløb med alt fra datingsnyd til falske investeringer.

De stadig mere hyppige og sofistikerede scams skaber en eskalerende, abstrakt problemstilling, som kræver konkret hjælp. Det er Tjekpånettet.dk et godt bud på, mener Ulla Malling fra Forbrugerrådet TÆNK, som tilføjer:

”Som forbruger skal man i dag nærmest være It-professionel for at kunne identificere de mange forskellige former for svindel online. Tjekpånettet.dk kan være en god hjælp hvis man er i tvivl om et link er mistænkeligt eller ej, eller hvis man vil advare andre gennem muligheden for at indrapportere mistænkelige links. Jeg tror, at løsningen kan være et værktøj som kan understøtte muligheden for øget sikkerhed, når man er på nettet – og forhåbentlig gøre det lidt mindre attraktivt for svindlerne at kigge til Danmark”.

Faktaboks

  • 69% af danskere har oplevet online svindel (scams) på internettet (2020-tal).
  • I Danmark er cirka hver 6. anmeldelse af kriminalitet en online scam/internetsvindel.
  • Fra 2019-2021 er der sket en stigning på over 100% i antallet af rapporterede scams globalt.
  • Tjekpånettet samler globale kilder ét sted til at sammenholde om et website er svindel eller legitim.
  • Tjekpånettet lanceres i samarbejde med Dansk Industri, Dansk Erhverv, Rådet for Digital Sikkerhed, E-mærket, Erhvervsstyrelsen, SMVdanmark, It-Brancen, RettighedsAlliancen, Dansk It, PWC, DKCERT, Cybercue, Brandit, Forbrugerrådet TÆNK, Finans Danmark og Danske Advokater.


Kilde: Scam Insights (2021)

Andre læser også

Støjberg og Løkke bruges som es på EU-plakater Danmarksdemokraterne og Moderaterne bruger deres ledere i jagten på vælgere ti... Læs mere
Midt i sponsorflugt holder 7-Eleven fast i støtte til Pride på 11. år Fredag har Copenhagen Pride offentliggjort den første runde partnerskaber for i... Læs mere
Forsker: Troldefabrikker er nem politisk kommunikation Svensk parti beskyldes for at sprede misinformation via sociale profiler. Nem og... Læs mere
Minister om nej til fængsel i Kosovo: Et lille bump på vejen Regeringen i Kosovo må få sikret flertal for aftale om dansk leje af fængsels... Læs mere
Lektor hylder idé om at investere i Ukrainsk krigsproduktion Danmark og USA er blandt de første til at bruge penge på våbenproduktionen i ... Læs mere